Польська «Онцилла» коштуватиме ЗСУ по 8,3 млн за штуку

Польська Онцилла коштуватиме ЗСУ по 8,3 млн за штуку

Як повідомлялось Ukrainian Military Pages за цьогорічним державним оборонним замовленням (ДОЗ) для Збройних Сил України буде придбано 24 польські легкі бронетранспортери Oncilla (на фото), що є ліцензійною версією вітчизняного «Дозор-Б» від ХКБМ.

Тепер стала відома ціна – 8,3 млн грн за одиницю, її повідомив у facebook екскомандувач Десантно-штурмових військ ЗС України, народний депутат Михайло Забродський.

До ДОЗу-2020, мабуть вперше, в новітній історії України, в значній кількості включено ББМ іноземного виробництва. Мова йде про бронемашину Oncilla виробництва Польщі, із заявленою ціною всього то у 8,3 млн гривень за одиницю. Історія цієї машини по своєму унікальна і почалася вона задовго до весни 2014 року. І почалася вона – в Україні, десь в надрах всесильного тоді, як ніколи, концерну Укроборонпром.

Справа в тому, що Oncilla є нічим іншим як польським варіантом вітчизняної бронемашини «Дозор», якій за тривалий термін так і не судилося стати зразком, що відповідав би вимогам ЗС України.

Державною Компанією «УкрСпецЕкспорт» свого часу було офіційно експортовано документацію на «Дозор» до Польщі. І вже через багато років Україна планує закуповувати польську копію «Дозору» під звучною назвою Oncilla. Безперечно, польські фахівці значно удосконалили невдалий зразок і він позбавився багатьох вад свого прототипу.

Але, нажаль, далеко не всіх. Так, наприклад, відповідно до акту «Демонстраційного показу нових і модернізованих зразків автомобільної та бронетанкової техніки», який було ініційовано РНБОУ та ГШ ЗСУ у грудні 2019 року, Oncilla не змогла подолати підйом з ухилом 30º – а це є стандартною вимогою до прохідності бойових машин в арміях всього світу вже майже сотню років! Крім того, комісія зауважила ряд додаткових недоліків: незручність переміщення всередині десантного відсіку, ускладнена заміна екіпажу та десанту, необхідність дообладнання додатковими бійницями та бортами…

Державницький підхід до такої ситуації мав би розуміти під собою системну роботу по удосконаленню конструкції і тактико-технічних характеристик горезвісного «Дозору» з урахуванням всіх побажань Збройних Сил і невтішного досвіду їх експлуатації 2016-2019 років. І така робота мала б розгорнутися на підприємствах вітчизняного оборонного комплексу.

Небагато математики: припустимо, що Міноборони придбає в ДК «Укроборонпром» 25 одиниць «Дозор-Б» за ціною у 8 млн. грн; припустимо, що після обрахування розрахунково-калькуляційних матеріалів, рентабельність угоди для державних підприємств ХКБМ або ЛБТЗ складе лише 5% - 400 тис. гривень. На контракті в 25 автомобілів це 10 млн. грн – значна сума для оновлення виробничих фондів чи розробки нових систем озброєння, а також, що важливо в соціальному плані, – для утримання кваліфікованої робочої сили…

Але… державницький підхід, при оснащенні ЗС України ББМ, в проекті оборонного замовлення на 2020 рік поки ще розгледіти складно. Замість цього, Україні пропонується профінансувати оборонну промисловість Польщі, а оновлення виробництва вітчизняних державних заводів, здається, пропонується оплачувати з бюджету…

Нагадаємо, що вчора Ukrainian Military Pages розповіли про вартість броньованих автомобілів «Козак-2», «Козак-2М1», «Варта» та «Новатор».