Замість «Дозорів» закуплять 24 польських «Онцилли»

Дозор vs Oncilla

Проєкт державного оборонного замовлення, який сьогодні розглядався РНБО, передбачає придбання 24 польських бронетранспортерів Oncilla – польської версії вітчизняного «Дозору».

Про це повідомив редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

... планується закупити 24 польських бронетранспортера «Онцилла» – польську версію «Дозору». А сам «Дозори», так би мовити, оригінал, виявилися неконкурентоспроможними. Україна і в цьому питанні відмовляється від доопрацювання своєї власної техніки, вважаючи за краще фінансувати польський оборонпром, який купив ліцензію «Дозору»! Яскравий приклад, як одна держава розвиває виробництво і компетенції, а інша держава здає одну за одною всі позиції. Що таке як і очевидний приклад порушення державних інтересів ?!
Дозор vs Oncilla БТР «Онцилла» (Oncilla)

Відомо, що польській ліцензійний варіант «Дозору» випробовувався ЗС України у 2017 році. Також Міністерство оборони України раніше повідомляло що БТР «Онцилла» закуповувались відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 та 2019 роки. Восени 2019 року, Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування за фактом закупівлі за завищеними цінами бронемашин Oncilla польської компанії Mista.

Крім того, в оприлюдненому вчора урядовому звіті, БТР «Онцилла» згадується серед зразків військової техніки, які прийняті на озброєння та постачання Збройних Сил України в 2019 році.