ДОЗ-2020: Закупівлі боєприпасів до артилерійських систем

Автор: Михайло Забродський
ДОЗ: Закупівлі боєприпасів до артилерійських систем

Зміст проекту ДОЗу на 2020 рік продовжує дивувати не зовсім зрозумілими деталями. Розглянемо питання закупівлі боєприпасів до артилерійських систем.

Добре відомо, що крім значної витрати мінометних мін і артилерійських снарядів у 2014-2015 роках, чимало таких боєприпасів було втрачено пізніше, під час надзвичайних подій на арсеналах і складах.

Михайло Забродський
Михайло Забродський

Без перебільшення можна сказати, що питання забезпечення артилерії Збройних Сил України окремими видами боєприпасів, так званої дефіцитної номенклатури, є ключовим питанням гарантування боєздатності наших військових частин і підрозділів.

Не варто також і забувати, що артилерійські боєприпаси певних найменувань, які використовуються в ЗС України, не виробляються жодною країною світу крім… Російської Федерації.

Що ми бачимо, аналізуючи проект ДОЗу?

Знову трошки математики. Наприклад, Міністерство оборони планує закупити: 100 мм постріли до МТ-12 у кількості 5 000 штук на суму 9,9 млн грн; 152 мм постріли (без уточнення номенклатури та гармати) у кількості 7 000 штук на суму 66,4 млн грн.

На перший погляд, нібито кількість досить значна, але… придивіться до ціни: планується закупити 100 мм постріли в середньому за… 1980 грн/постріл!

Читати також:Спецтехноекспорт імпортував 152 та 155-мм артснаряди

Для порівняння – вже зараз 60 міліметрові мінометні постріли закуповуються за ціною у два рази вище! Закладання такої ціни може свідчити лише про бажання зірвати постачання гостродефіцитних снарядів.

Із 152 мм пострілами ситуація ще цікавіше: купуючи у 2019-ому році постріли до артсистеми Д-20 за 25 тисяч гривень, а корпуси (лише корпуси, як частина пострілу!) до найбільш далекобійного «Гіацинту» за 32 тисячі гривень, якимось дивом планує у 2020-ому році придбати подібну продукцію за ціною 9 485 грн/постріл! Більш ніж втричі дешевше!...

Читати також:«Рубін-2017» провів випробування снарядів для САУ «Акація»

Можливо розробникам ДОЗу відомі якісь нові, недоступні широкому розумінню, закони ринку, які мають діяти суто під час забезпечення артилерії ЗС України боєприпасами?

На жаль, в загальному сприйнятті, за такими ціновими підходами проглядається наразі лише незграбна спроба запуску механізму довготривалої військово-економічної диверсії із потенційно катастрофічними для артилерії наших Збройних Сил наслідками.

Читати також:Ракетний перекіс: без права на помилку

І, на заключення, про пріоритети. Загалом сума у 76 млн грн на закупівлю артилерійських боєприпасів виглядає насмішкою над боєздатністю ЗС України… Для розуміння: лише на сумнівні бронемашини Oncilla, про які мова була раніше, планується витратити майже втричі більше – 207 млн грн.


Михайло Забродський

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію