«Скаетон» кидає виклик виробникам комплексів РЕБ

Скаетон кидає виклик виробникам комплексів РЕБ

Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» заявила, що безпілотний авіаційний комплекс ACS-3 у малому класі не має конкурентів в Україні за своїми характеристиками, а за кордоном аналогічну техніку здатні виробляти лише три виробника.

Кореспондент АрміяІnform побував на виробництві компанії й поспілкувався із заступником директора з комерційних питань Романом Княженком.

— Пане Романе, чому «Скаетон» узявся за розроблення та виробництво БПЛА?

— Компанію заснували інженери та пілоти 2006 року. Починалось усе з розроблення та випуску легкого літака Skyeton K-10 Swift. Але з початком війни на Сході країни пріоритети змінилися. Адже важливо випускати продукцію високої якості не тільки для цивільних потреб, а й для ЗС України. Для армії ми розробили БПЛА, який за характеристиками має значні переваги над іншими схожими апаратами.

Читати також:Безпілотний авіаційний комплекс ACS-3 (Raybird-3)
Скаетон кидає виклик виробникам комплексів РЕБ

— Які тактичні завдання в інтересах армії здатен виконувати ACS-3?

— Авіаційний комплекс створено для ведення розвідки в різних погодних умовах з можливістю заходити на територію противника на велику відстань. При цьому виявляти присутність апарата в повітрі вкрай важко. Під час випробувань він перебував у повітрі 24 години й після посадки виявилось, що палива залишилось приблизно ще на три години роботи. Автономність режиму польоту становить до 2500 км. Це не означає, як дехто подумає, що апарат пролетить 1000 км в один бік, а потім в другий. Безпілотник здатен ефективно працювати в радіусі 200 км, постійно рухаючись заданим маршрутом, передаючи розвідувальну інформацію впродовж доби й намотати на лічильнику до 2500 кілометрів. Після приземлення БПЛА для підготовки до нового польоту достатньо 15 хвилин.

Скаетон кидає виклик виробникам комплексів РЕБ Скаетон кидає виклик виробникам комплексів РЕБ Скаетон кидає виклик виробникам комплексів РЕБ Скаетон кидає виклик виробникам комплексів РЕБ

— Зазвичай розвідувальні польоти проходять в умовах активної протидії систем РЕБ. Ваш апарат здатен подолати таку серйозну перешкоду?

— Конструкція передбачає роботу в різних діапазонах, здійснення стрибків по частотах і захист від шумоподібних сигналів. Навіть коли навігаційна система залишиться без зв’язку із супутником, це не завадить ACS-3 виконати завдання. Системи РЕБ здатні блокувати канали телеметрії та зв’язку з оператором, але винахід, який застосовуємо у наших апаратах, дає змогу здолати ці перешкоди й виконати успішно завдання розвідки. Наприкінці 2018-го відбулися випробування безпілотника в умовах протидії комплексу РЕБ відомого виробника з високими характеристиками. Завдяки особливим технічним рішенням, які вирізняють наш виріб серед інших, протидія комплексу не перешкодила належному виконанню завдання.

Читати також:Повітряні Сили отримають безпілотний комплекс ACS-3

— Ви вважаєте, що систем РЕБ, здатних повністю заблокувати роботу ACS-3, в Україні поки що не існує?

— Так. Наші технічні рішення, закладені в конструкцію БПЛА, дають змогу подолати будь-яку перешкоду, створену комплексами РЕБ. І ми готові це довести на практиці в польових умовах.

— Ваш виклик почуто. Тепер слово за виробниками комплексів РЕБ!

Олександр Дідур, кореспондент АрміяInform


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.