США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Міністерство оборони США планує надати Україні 125 мільйонів доларів нової військової допомоги, включаючи сучасні озброєні патрульні катери Mark VI.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела в американському Конгресі та Уряді.

Комітет Конгресу розгляне перший пакет допомоги у рамках виділених 250 мільйонів доларів Україні. До пакету допомоги в першому півріччі цього року планується включити контрбатарейні радари та озброєні патрульні катери Марк VI, останні з яких вважаються особливо важливими з огляду на напруженість України з Росією в Чорному та Азовському морі.

26-метрові алюмінієві катери Марк VI експлуатуються Прибережними річковими силами ВМС США (Navy's Coastal Riverine Force, CRF). Катери є достатньо відомими й на сьогодні перебувають на озброєнні не лише США а й інших країн.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Силова установка Mk VI з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол. Дальність ходу на швидкості у 30 вузлів близько 600 миль. Катер може бути озброєний дистанційно керованими 25 мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 та 7,62-мм кулеметами.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

На катері може бути розміщено 18 осіб включно з екіпажем. Конструкція задньої палуби та корми дають можливість спускати та піднімати невеликі човни, безпілотні підводні апарати, запускати безпілотні літальні апарати (БпЛА).

Вартість одного катера Mark VI складає 15 мільйонів доларів.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI