Розворот назад. Так робили за Януковича – Загороднюк прокоментував заяву міністра про недосяжність НАТО

ЗСУ зразка 2012 року

Попередній міністр оборони України Андрій Загороднюк назвав «розворотом назад» заяви нового очільника МОУ Андрія Тарана про «недосяжність» стандартів НАТО для України.

Про це ексурядовець сказав у середу, 11 березня, у вечірньому ефірі телеканалу «Еспресо», повідомляє Новинарня.

Андрій Загороднюк
Андрій Загороднюк

«Такі заяви сприймаю як розворот, адже у нас є стратегічна мета – стати членом НАТО. Для цього потрібно набути військових критеріїв членства. Загалом їхня кількість складає понад дві тисячі, без запровадження більшості [з цих стандартів] Україну просто не приймуть. Тут мова йде, насамперед, про ключові: організація війська, функціонування, розподілення обов’язків», – наголосив Загороднюк.

За його словами, також важливими є технічні стандарти – процес комунікації підрозділів, роздавання завдань, зберігання боєприпасів.

«Торік ми прийняли близько ста стандартів, на 2020-й запланували півтори сотні. І це серйозно, якщо ми хочемо вступити у НАТО. Якщо стандарти не запроваджувати, то жодного НАТО для України не буде, це однозначно. Хоча цей рух прописаний у Конституції», – зазначив міністр оборони 2019-2020 років, відставлений 4 березня.

Колишній глава МОУ розповів, що йому вже телефонували іноземні партнери України й питали, що новий міністр оборони Таран мав на увазі, коли говорив про «взаємодію» з НАТО замість членства у Альянсі.

«Усі занепокоїлися», – додав Загороднюк

«Ми зараз можемо лише спостерігати, як Міноборони буде виходити з цієї ситуації. Адже нещодавно ми прийняли стратегію нацбезпеки, там курс у НАТО прописаний як мета і важливе завдання. А щодо співробітництва України з Альянсом, то воно здійснювалося роками, навіть за часів Януковича», – підсумував Андрій Загороднюк.

Читати також:Чи можна вступити в НАТО з військовим конфліктом?