Для членства України в НАТО немає жодних юридичних перешкод – Пристайко

Для членства України в НАТО немає жодних юридичних перешкод – Пристайко

Україна буде членом НАТО. Для цього немає жодних юридичних перешкод. Про це заявив віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко.

В основоположних документах Альянсу немає положення, яке би забороняло приєднуватися до НАТО країні, в якій триває військовий конфлікт. Тому з юридичної точки зору Україна має такі ж можливості, як і інші країни, що не воюють.

Читати також:Чи можна вступити в НАТО з військовим конфліктом?

Водночас немає сумніву, що війна на Донбасі ускладнює шлях України до Альянсу. Конфлікт забирає життя наших людей, виснажує Україну, затримує наш цивілізаційний розвиток, заважає реалізувати критично необхідні реформи.

На це і розраховує Росія, яка традиційно провокує нестабільність у сусідніх державах, зокрема, щоб ускладнити їхній рух до європейських та євроатлантичних структур. Яскравий приклад, як це працює – війна в Грузії.

Читати також:Повна адаптація ЗСУ до вимог НАТО наразі недосяжна – Таран

Завдання України зараз – "вирватись" з конфлікту, використовуючи всі можливі дипломатичні та інші засоби. Команда Президента Володимира Зеленського працює над цим кожен день.

Політичне рішення щодо вступу України в НАТО буде залежати від розвитку нашої країни – впровадження військових та інших реформ, забезпечення демократії на верховенства права тощо.

Ми неодмінно будемо в НАТО – це лише питання часу

Читати також:Розворот назад. Так робили за Януковича – Загороднюк прокоментував заяву міністра про недосяжність НАТО