Реформування військкоматів відкладено на півроку

Реформування військкоматів відкладено на півроку

Перетворення військових комісаріатів на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) на всій території України перенесено з квітня на листопад цього року.

Проте це скоріш не гальмування реформ, а вимушена міра пов'язана з відсутністю законодавчих підстав існування територіальних центрів через провалення Верховною Радою законопроєкту про реформування військкоматів у 2019 році. Тому ТЦКСП які вже створені в Дніпропетровській, Одеській, Рівненський та Чернігівській областях, у рамках першого етапу реформи, наразі фактично існують за межами законодавчого поля, адже діяльність та повноваження територіальних центрів на сьогодні не передбачені жодним законом.

Читати також:Повна адаптація ЗСУ до вимог НАТО наразі недосяжна – Таран

Але насправді так звана реформа військових комісаріатів ніяка не реформа, а цілковита імітація. Попри заяви військових високопосадовців про зміни у принципах роботи та спрощення різноманітних процедур у військкоматах, ця «реформа» не передбачає жодної зміни у законодавстві, окрім зміни самої назви, що продемонстрував провалений законопроєкт №9285 від 09.11.2018. Електронний реєстр військовозобов'язаних, на запровадженні якого піарився ще Полторак, насправді заповнений лише на декілька відсотків, а система постійно «висить», іноді по кілька годин не пускаючи операторів.

Читати також:«Зміна табличок» в армії або чому заява ГШ про «завершення першого етапу реформи» неправдива

Ба більше (зараз глибину реформи оцінять відвідувачі військкоматів великих міст, де наприклад щоб стати на облік чи знятися з нього треба займати чергу заздалегідь) замість посад службовців, які відповідали за облік військовозобов'язаних та приймали громадян, у «реформованих» військкоматах вводяться посади... начальників складів! Тому замість декларованого покращення якості взаємодії з громадянами, насправді слід очікувати її погіршення у нових терцентрах, що залишаються перефарбованим радянським рудиментом.

Реформування військкоматів відкладено на півроку

Нагадаємо, що пілотний проєкт щодо створення ТЦКСП на базі військкоматів тривав з 1 січня по 31 грудня 2017 року в Чернігівської області на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2017 року № 492-р «Про реалізацію пілотного проекту щодо утворення територіального центру комплектування та соціальної підтримки».

Читати також:Міноборони оприлюднило провальні цифри неявки – 250 тисяч призовників ухилилися від призову торік

Цікаво, що за роки «обкатки» нових штатів на експериментальних терцентрах до них не було внесено жодних змін і в 2020 році до решти військкоматів надійшли нові штати надруковані ще три роки тому та підписані генералом армії України Віктором Муженком в 2018 році.


Довідка.

Відповідно до постанови КМУ від 3 червня 2013р. №389 завданням військових комісаріатів є:

  • керівництво військовим обліком призовників і військовозобов’язаних на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці;
  • контроль за його станом, у тому числі в місцевих органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що забезпечують функціонування системи військового обліку призовників і військовозобов’язаних на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (крім СБУ);
  • проведення призову громадян на військову службу в мирний і воєнний час;
  • проведення добору кандидатів для прийняття на військову службу за контрактом;
  • участь у доборі громадян для проходження служби у військовому резерві ЗСУ;
  • підготовка та проведення в особливий період мобілізації людських і транспортних ресурсів;
  • забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори до Збройних Сил, ветеранів війни та військової служби, пенсіонерів із числа військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей;
  • участь у військово-патріотичному вихованні громадян;
  • здійснення заходів з підготовки та ведення територіальної оборони;
  • здійснення інших заходів з питань оборони відповідно до законодавства.