Жінкам дозволили бути офіцерами в Силах спецоперацій

Міноборони дозволило жінкам бути офіцерами в ССО

Міністерство оборони України дозволило призначати жінок на всі офіцерські посади у військових частинах спеціального призначення скасувавши діючі раніше обмеження.

Відповідний наказ Міністерства оборони №26 набув чинності 6 березня 2020 року. Документ вносить відповідні зміни до Переліку військових посад осіб офіцерського складу, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками.

Раніше Перелік визначав, що офіцери-жінки можуть займати посади за спеціальностями що стосуються управління бойовими діями авіації, бойового застосування авіації, авіаційної техніки та озброєння, повітряно-десантної (парашутно-десантної) техніки, організації і ведення розвідки, морально-психологічного та медичного забезпечення в усіх видах та родах військ крім посад у військових частинах спеціального призначення.

Читати також:Сили спецоперацій відтепер мають свою авіаескадрилью

Відтепер усі ці обмеження скасовані. Ба більше офіцерів-жінок дозволено призначати на всі посади що стосуються управління військовими частинами (підрозділами) Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та оборонного планування.

Нагадаємо, що в 2016 році Міноборони кардинально збільшило перелік дозволених рядових та сержантських посад для жінок-військовослужбовців, а в 2017-му дозволило офіцерам-жінкам служити на підводних човнах і надводних кораблях.

Нагадаємо, що кількість жінок в український армії постійно зростає, водночас лише за минулий рік чверть мільйону чоловіків переховувалась від армії ухиляючись від військового обов'язку.