BMT презентувала корпус нового покоління – «пентамаран»

Автор: Ганна Марко
BMT презентувала корпус нового покоління – пентамаран

Британська компанія BMT презентувала багатокорпусну платформу нового покоління – «пентамаран», призначену для надводних автономних оборонних та комерційних систем.

Зокрема це можуть бути патрульні судна, засоби спостереження та розвідки (ISR), засоби протичовнової боротьби (ASW) або гідрографічних досліджень, повідомляє пресслужба BMT.

Пентамаран розроблений, щоб максимально зменшити спротив води, і як повідомляють у компанії, тести довели, що ця конструкція пропонує значні покращення в порівнянні зі звичайними формами корпусу, такими як монокорпус, катамаран та тримаран.

У судна дуже тонкий центральний корпус та два менші корпуси або спонсони з обох боків. Спонсони встановлюються один за одним, і коли судно йде рівною водою, передні спонсони не занурюються, оскільки вони забезпечують ефект стійкості лише при хвилях. У порівнянні з тримараном постійно занурений об'єм менший і, відповідно, менший опір води.

BMT презентувала корпус нового покоління – пентамаран

«Наша команда провела велику роботу. Дані, зібрані в ході широкого тестування, є дуже переконливими. Там де важлива економія палива, форма корпусу пентамарана є більш ефективною, ніж звичайні повні форми – використовуючи ті ж двигуни та однакову кількість палива, він матиме більший радіус дії, що робить його ідеальним кандидатом для автономного застосування», – зазначає Мартін Біссуель, керівник сектору спеціалізованого проєктування.

«У порівнянні з формою корпусу тримарана, бічні прискорення менші, що зменшує навантаження на конструкцію, а також антени та обладнання на палубі. Широка палуба пропонує велику робочу зону для багатоцільових можливостей. Він може нести корисне навантаження або, наприклад, безпілотні авіаційні системи», – додав Біссуель.

Ключовим фактором, забезпечення тривалої автономної роботи судна, є надійність пропульсивної установки. Тому інженери BMT встановили декілька незалежних джерел живлення для підвищення надійності та життєздатності платформи.