Німеччина захищатиме власну оборонну промисловість

Німеччина захищатиме власну оборонну промисловість

У Німеччині набув чинності закон про реформування військових закупівель, що серед іншого покликаний захищати свою оборонну промисловість та направляти на неї основні замовлення.

Законопроект був поданий урядом Німеччини в жовтні 2019 року, на початку цього року його схвалили обидві палати парламенту (Бундестаг і Бундесрат). Далі закон був встановленим порядком оприлюднений та на початку квітня набрав чинності. Він має дві основні цілі.

Перш за все, нові правила мають забезпечити швидке придбання обладнання, необхідного, наприклад, для участі у закордонних місіях. Це повинно запобігати ситуаціям, коли затримки тендерних процедур впливають на виконання важливих поточних завдань Бундесвера.

По-друге, це посилений захист ключових вітчизняних технологічних напрямків на основі норм, що визначають базовий інтерес для державної безпеки. Ці норми, як й в інших країнах Європейського Союзу, дозволяють здійснювати закупівлі певних типів озброєння та військової техніки без застосування конкурентних процедур, що вимагаються законодавством ЄС, якщо дана країна вважає це необхідним для своєї безпеки.

Інтереси безпеки охоплюватимуть закупівлі, які вважатимуться необхідними для виконання закордонних місій, а також конкретних зобов'язань щодо НАТО, миротворчих операцій, протидії стихійним лихам та боротьби з тероризмом. Ці види закупівель можуть здійснюватися без застосування конкурсних процедур до вітчизняних підрядників.

Це насамперед стосуватиметься таких ключових сфер як будівництво військових кораблів, бронетехніки, інформаційних безпекових технологій, штучного інтелекту та засобів електронної війни. Обсяг основних технологій був визначений урядом у лютому цього року.