Україна вимагає від Російської Федерації скасувати військовий призов на окупованій території

Україна вимагає від Російської Федерації  скасувати військовий призов на окупованій території

Коментар МЗС України у зв’язку зі здійсненням Російською Федерацією (РФ) чергового призову на військову службу на тимчасово окупованій території АР Крим та м.Севастополь

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із здійсненням Російською Федерацією чергового призову на військову службу на тимчасово окупованій частині суверенної території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Зокрема, з території Кримського півострова цієї весни планується направити для проходження «військової служби» майже 3,3 тис. осіб. Що особливо цинічно, очікується, що більшість з них буде проходити її за межами Кримського півострова, зокрема в Південному військовому окрузі, військові частини і командування якого безпосередньо задіяні у здійсненні збройної агресії проти України на Донбасі.

Такі дії Російської Федерації є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, яке забороняє Росії, як державі-окупанту, примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах. Так само заборонено чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії, а також переміщувати осіб, що перебувають під захистом, за межі окупованої території.

Москва продовжує ігнорувати заклики міжнародного співтовариства припинити правопорушення у зв’язку з призовами в тимчасово окупованому Криму. Про це зокрема йдеться в ухваленій 18 грудня 2019 року резолюції ГА ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

Крім того, у доповіді Генерального секретаря ООН «Ситуація з правами людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна» від 2 серпня 2019 року, яка була підготовлена на виконання резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/73/263, відзначається, що, починаючи з 2015 року, на службу до Збройних Сил Російської Федерації було призвано не менше 18 тис. кримчан. Звіт також фіксує численні факти кримінальних переслідувань окупаційною російською владою жителів Криму за небажання служити у російській армії.

В умовах, коли весь світ бореться зі стрімким поширенням пандемії коронавірусу COVID-19, оголошення так званого «весняного призову» виглядає особливо брутальним. Відповідно до статті 56 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни, «окупаційна держава зобов'язана забезпечити та підтримувати на окупованій території умови, задовільні з погляду охорони здоров'я та санітарії, зокрема, вдаючись до вживання та проведення профілактичних та запобіжних заходів, необхідних для запобігання поширенню інфекційних захворювань та епідемій».

МЗС України вимагає від Російської Федерації скасувати призов на військову службу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь та забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.