Польська армія отримає ще дві роти самохідних мінометів

120-мм самохідний міномет M120K Rak

Інспекція з питань озброєння Міністерства національної оборони Польщі веде перемовини щодо придбання додаткових двох ротних комплектів 120-мм самохідних мінометів M120K Rak.

Про це повідомляє польський портал Defence 24 з посиланням на Офіційний вісник ЄС.

Перемовини проводяться із консорціумом компаній – Huta Stalowa Wola S.A. (лідер) та Rosomak S.A., що є виробником системи та єдиним власником прав. Виконання замовлення заплановане на 2020-2026 роки. Очікується, що вартість складе близько 553 млн злотих.

Придбані мінометні системи M120K Rak надійдуть на озброєння підрозділів нещодавно сформованої 18-ї механізованої дивізії, ймовірно до новоствореної 19-ї Люблінської механізованої бригади. Друга механізована бригада, яка входить до складу дивізії – 21-а Підгальська стрілецька бригада, вже має два ротних комплекти «Раків» проте, до її складу входитимуть чотири батальйони на БТР, тобто вона теж ще має отримувати міномети.

На озброєнні Збройних сил Республіки Польща наразі перебуває 64 самохідні міномети M120K Rak, які поставлені згідно контрактом 2016 року на постачання восьми вогневих ротних модулів (Kompanijny Moduł Ogniowy, KMO). По два таких модулі знаходяться в частинах, які вже оснащені БТРами Rosomak або визначені для переозброєння на ці бронетранспортери: у 12, 15 та 17-й механізованих бригадах та 21-й Підгальській стрілецькій бригаді.

У 2019 році було підписано договір на поставку елементів двох наступних ротних вогневих комплектів на 275,5 млн злотих, для 12-ї та 17-ї механізованих бригад (щоб кожен батальйон у бригаді мав роту самохідних мінометів) та два міномети для формування навчальної батареї в Центрі підготовки артилерії та озброєння в Торуні.

Читати також:Артилерія Польщі: плюси та мінуси 2019 року