Замість Укроборонпрому створять шість галузевих холдингів

Замість Укроборонпрому створять шість галузевих холдингів

У результаті реформи Укроборонпрому буде створено шість окремих державних корпорацій: ракетобудівна, авіаційна, авіаремонтна, бронетанкова, радарних та морських систем.

Про це Оборонно-промисловому кур'єру розповів Роман Бондар – заступник гендиректора ДК «Укроборонпром» та голова Офісу трансформації концерну.

Керівництво Укроборонпрому переконане, що поточна модель управління концерном не забезпечує ефективне управління понад сотнею розрізнених підприємств-учасників. У концерні готуються до створення щонайменше шести галузевих держкорпорацій, навколо яких буде консолідовано підприємства за принципом галузевої синергії компетенцій.

Наразі створено Офіс трансформації та Стратегічний Комітет – обидві команди, у тісній співпраці з керівниками підприємств, вже розробляють галузеві стратегії.

«Наприклад, до складу бронетанкового холдингу, під кодовою назвою ZIMM, увійшли підприємства, які здійснюють ремонт, виготовляють компоненти, здійснюють дослідження та створюють кінцевий продукт. Таким собі повний виробничий цикл. Подібним чином будуть створені і інші галузеві холдинги, в основі яких будуть найбільш прогресивні та перспективні підприємства Концерну. Що стосується самого Концерну, то в тому вигляді та в тій ролі, як якої він створювався, він точно припинить існування. Ми вважаємо, що Укроборонпром має бути ліквідовано у результаті реформи», – заявив Роман Бондар.

Концепція реформи має дві частини, розповів Бондар: кінцеву цільову модель трансформації та перехідну модель – те, як компанія буде працювати з моменту прийняття необхідного законодавства. Протягом двох років Укроборонпром буде відігравати роль «центра управління польотами» для трансформаційних процесів та створення галузевих холдингів.

Концерн проведе корпоратизацію підприємств, здійснить оздоровлення проблемних активів, концентрує виробництва, реалізує надлишкове майно. У холдингах буде створено сучасну систему корпоративного управління, затверджено стратегію розвитку, програму капітальних інвестицій, продуктову лінійку, систему управління виробництвом та стандарти звітності.

«Після того, як корпорації буде створено, роль та значення Укроборонпрому точно зміняться. В цьому полягає стратегічна розвилка та ключове рішення, які держава повинна буде зробити. Питання можна сформулювати так: чи потрібна управляюча компанія для галузевих оборонних холдингів? Якщо потрібна, то цій управляючій компанії можуть бути делеговані функції корпоративного центру, з фокусом на залучення фінансування, розвиток нових видів бізнесу, контроль над реалізацією стратегії, зв’язкам з державними органами і т.д. Якщо не потрібна, то частина цих функцій може бути передана органам влади або новому ЦОВВ, плани на створення якого існують в державі. Питання майбутнього Укроборонпрому необхідно вирішувати після створення нових галузевих холдингів, а не до», – підкреслив заступник Генерального директора з трансформації.

При цьому, реформувати неефективну систему корпоративного управління державними оборонними підприємствами неможливо без зміни законодавчої рамки: ухвалення змін до ЗУ "Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» та прийняття нового ЗУ «Про корпоратизацію підприємств ОПК». За словами Бондара, сьогодні проекти законів знаходяться на розгляді профільного комітету ВРУ і реформа Укроборонпрому напряму залежить від ефективності парламенту: «Без необхідних законів строк створення корпорацій складе близько 2,5 років. З ухваленням законів – реально впоратися за 6-9 місяців».



Використані джерела:
Офіційний вебсайт ДК «Укроборонпром»