Польща скасувала контракт на рятувальне судно для ВМС

Автор: Ганна Марко
Ratownik

Польська інспекція з озброєння скасувала контракт на будівництво рятувального корабля Ratownik для ВМС. Офіційною причиною став тривалий процес реалізації та оголошене виконавцем збільшення вартості проєкту.

Про це повідомляє Naval Pages.

Корабель Ratownik мав будуватися, на основі угоди підписаної 28 грудня 2017 року, консорціумом у складі PGZ SA (в якості керівника), PGZ Stocznia Wojenna, Судноремонтного заводу Nauta та Науково-дослідного центру морських технологій. Проєкт розроблений польською компанією MMC Ship Design & Marine Consulting Sp z o.o.

Будівництво судна планували завершити 30 листопада 2022 року. У лютому 2020-го представник PGZ Stocznia Wojenna заявив: «Ми завершили проєктні роботи разом з субпідрядником. Чекаємо остаточного затвердження документації. На початку робіт були деякі проблеми, але з червня 2018 року робота з Проєктним офісом ММС почалася на повну. З вересня 2019-го розпочалось затвердження документації представниками ЗС Польщі».

Зрештою, у квітні цього року програма «Рятувальник» була призупинена – Інспекція з питань озброєння не погодилась з пропозиціями виконавця щодо зміни дати та вартості договору.

Водночас в Інспекції зауважили, що скасування контракту не означає остаточне скасування програми Ratownik. Реалізація якої може бути відновлена після аналізу «фінансових можливостей для забезпечення поточних та майбутніх потреб Збройних сил Польщі».

На даний час ВМС Республіки Польща експлуатують два рятувальних судна проєкту 570 – OORP Piast і Lech. Обидва стали до строю понад 45 років тому.

Конструкція рятувального корабля Ratownik, розроблена проєктною компанією MMC, має внутрішнє позначення MMC 887R, проте офіційне позначення проєкту – 570-II.

Проект 570-II ґрунтувався на тактичних та технічних вимогах сформульованих Інспекцією ВМС, досвіді будівництва цивільних суден PSV (платформа постачання) для офшорного ринку, проєктах реалізованих в країні та за кордоном. Початковою базою був проєкт MMC 887.

Приблизна водотоннажність судна 6000 тонн при довжині 95,85 м і ширині 18,8 м. Над носовою частиною корпусу розміщується надбудова з високо розташованим навігаційним містком заскленим круговим способом, що забезпечує хорошу видимість області навколо судна, а також відкриту робочу палубу на кормі. За ним розташований посадковий майданчик для рятувального гелікоптерf (SAR), здатний прийняти машини розміром Leonardo AW101, що у квітні 2019 року були замовлені для авіаційної бригади ВМС.

Ratownik

Мідель і корма будуть зайняті підйомними пристроями та робочою палубою, розташування яких можна адаптувати до потреб. Корабель отримає дизель-електричний блок живлення. Він буде складатися з генераторів MTU, які виробляють електроенергію для живлення двох гондольних двигунів, азимутального гвинта захованого в корпусі, та двох підрулюючих пристроїв компанії Schottel. Крім економічної швидкості 14 вузлів, вони формуватимуть автоматичну високоточну динамічну систему позиціонування, особливо важливу для цього класу суден. Максимальна швидкість за проєктом 16 вузлів.

На рятувальне судно мали покладатися такі завдання:

  • надання допомоги та порятунку екіпажів пошкоджених підводних човнів;
  • проведення підводних робіт на різних глибинах, включаючи можливість проведення насичених занурень;
  • розвідка та підняття затонулої військової техніки;
  • гасіння пожеж на суднах;
  • проведення дезактивації та дезінфекції при використанні зброї масового знищення.

Серед обладнання та спецзасобів передбачались:

  • водолазний комплекс для проведення робіт на великих глибинах (насичені занурення) та терапевтичної декомпресії врятованих членів екіпажу підводних човнів;
  • система підводного спостереження;
  • безпілотні підводні апарати (UUV);
  • підйомний пристрій з високою вантажопідйомністю та працездатністю;
  • системи пожежогасіння;
  • системи дезактивації та дезінфекції;
  • гелікоптерний посадковий майданчик;
  • медичний комплекс.