Міноборони РФ отримало нове розвідувальне судно

Міноборони РФ отримало нове розвідувальне судно

Міноборони РФ в режимі секретності отримало нове судно – центр судноремонту «Звёздочка» передав океанографічне дослідницьке судно проєкту 20183 «Академик Александров».

Про це повідомляє Warspot з посиланням на російські ЗМІ.

Церемонія підйому прапора пройшла без особливого розголосу ще в березні. Секретність пояснюється тим, що «Академик Александров» побудований за замовленням Головного управління глибоководних досліджень Міноборони (ГУГД).

Дослідницьке судно посиленого льодового класу відноситься до допоміжного флоту, офіційно не несе озброєння і побудовано на єдиній платформі, що включає також рятувальний буксир та морський транспорт озброєнь. На ньому встановлено два крани різної вантажопідйомності, екіпаж судна складає 65 осіб, водотоннажність – 5400 т. Завдяки встановленій системі позиціонування, що підрулюючим пристроям та іншому обладнанню судно може довго залишатися в заданій точці океану, вирішуючи широке коло завдань.

Завдання та можливості ГУГД, на замовлення якого побудовано судно, настільки ж широкі, як і засекречені, пишуть російські ЗМІ. «Це справжнє підводне ЦРУ», – вважає фахівець з ВМФ, редактор журналу «Национальная оборона» Алєксандр Мозговой. За інформацією з відкритих джерел, крім наукових досліджень, судна ГУГД займаються захистом від прослуховування підводних ліній зв'язку, підводною розвідкою і підйомом з морського дна цінних предметів.


Читайте військово-морські новини на каналах Naval Pages у Telegram, Twitter та у Facebook