Нацгвардія отримає більше прав – законопроєкт

Нацгвардія отримає більше прав – законопроєкт

Проводити особистий огляд і огляд речей, вилучення речей і документів, складати протоколи про адмінпорушення, затримувати та доставляти порушників зможуть нацгвардійці.

Відповідний законопроєкт сьогодні схвалив Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Під час обговорення народні депутати відзначили його актуальність, підтримали прийняття за основу та пропонували зменшити термін підготовки до другого читання.

Метою прийняття законопроєкту №3105 є розвиток спроможності Національної гвардії України забезпечувати громадську безпеку. З огляду на те, що Нацгвардія є військовим формуванням з правоохоронними функціями, проєктом запропоновано посилити правоохоронні повноваження в частині виконання завдань із охорони громадського порядку (складання протоколів, надання права проводити особистий огляд, огляд речей тощо).

Як йдеться у пояснювальні записці до проєкту, згідно з пунктом 1 частини першої статті 13 Закону України «Про Національну гвардію України» військовослужбовці Нацгвардії в разі залучення до охорони громадського порядку наділені правом здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію».

Статтею 30 Закону України «Про Національну поліцію» («Види поліцейських заходів») поліція для виконання покладених на неї завдань уживає заходів реагування на правопорушення, визначені Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним процесуальним кодексом України, на підставі та в порядку, визначених законом.

Проте реалізація передбачених даною нормою Закону України «Про Національну поліцію» повноважень військовослужбовцями Нацгвардії під час самостійного виконання ними функцій з охорони громадського порядку неможлива без унесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки військові посадові особи НГУ не визначені суб’єктами, які наділені повноваженнями складати протоколи про адмінпорушення, а також уживати інших відповідних заходів таких, як затримання та доставляння правопорушників до уповноважених державних органів, здійснення їх особистого огляду та огляду їх речей.