Начальника розвідки сектора “Д” засудили за зраду на 13 років

Начальника розвідки сектора Д засудили за зраду на 13 років

Шевченківський районний суд м. Києва визнав винним у державній зраді та створенні терористичної групи (ч.1 ст.111, ч.1 ст.258-3 ККУ) полковника ЗСУ Івана Без’язикова та призначив покарання – 13 років позбавлення волі із позбавленням військового звання.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Іван Без’язиков, начальник розвідки 8-го армійського корпусу ЗС України, влітку 2014 року очолював розвідку сектору «Д» на кордоні з Росією. Після кровопролитних боїв під Степанівкою в серпні 2014 року, коли українські військові змушені були відступити, він ще з двома офіцерами під білим прапором і без зброї відправились до бойовиків сепаратистів домовлятися про повернення тіл загиблих військових 30-ї бригади, проте потрапили у полон.

Слідством та судом встановлено, що військовослужбовець, перебуваючи у полоні з 25 серпня 2014 року на непідконтрольній українській владі території у Донецьку, вступив до складу розвідувального управління незаконного збройного формування Російської Федерації (РФ) та займав посаду так званого «заступника начальника 1-го відділу з аналітичної роботи». Цей підрозділ «ДНР» був створений та контролювався службовими особами ЗС РФ, ФСБ РФ та представниками влади країни-окупанта на непідконтрольній території Донецької області.

5 липня 2016 року полковника Івана Без’язикова звільнили з полону бойовиків під час обміну.

Начальника розвідки сектора “Д” засудили за зраду на 13 років Полковник Іван Без'язиков після звільнення з полону Фото: Адміністрація Президента України

Вже в грудні 2016 року його затримали за підозрою у державній зраді та співпраці з так званою «ДНР». Служба безпеки України заявила, що офіцера на 10 день перебування в полоні завербували російські спецслужби і наділі він вільно пересувався по окупованій території Донецької та Луганської областей, а також мав при собі зброю.

Судовий процес над полковником тривав з серпня 2017 року. В суді доведено, що він збирав розвідувальну інформацію про пересування сил та засобів українських військових підрозділів, задіяних у проведенні антитерористичної операції на сході України, допитах інших полонених українських військовослужбовців та виконував ще ряд злочинних функцій. Він діяв умисно і усвідомлював, що така діяльність завдасть шкоди державній безпеці України.

Начальника розвідки сектора Д засудили за зраду на 13 років

Публічне обвинувачення проти вже ексофіцера підтримували прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, а досудове слідство проводилось Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.