Зенітні ракетні війська переозброять на іноземний ЗРК типу NASAMS та скоротять удвічі

Зенітні ракетні війська переозброять на іноземний ЗРК типу NASAMS та скоротять удвічі

Зенітні ракетні війська Повітряних Сил ЗС України зазнають значного скорочення проте мають отримати сучасні зенітні ракетні системи іноземного виробництва типу NASAMS із подальшим розробленням комплексу ППО та ПРО вітчизняного виробництва.

Про це йдеться у Візії Повітряних Сил 2035, що була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил Збройних Сил України від 15 травня 2020 року.

Зокрема, зенітні ракетні війська зразка 2035 року матимуть у своєму складі уніфіковані високомобільні підрозділи, здатні забезпечити прикриття військ і об’єктів меншою чисельністю, використовуючи маневр силами і точність застосування зброї.

З метою економії ресурсів, існуюча номенклатура зенітних ракетних комплексів та систем типів Бук-М1, С-125, С-300П, С-300В та їх модифікацій має бути уніфікована та здійснений перехід до високомобільного, мережеорієнтованого, географічно розподіленого зенітного ракетного комплексу іноземного виробництва середньої дальності в кількості 36 – 40 одиниць (типу NASAMS або подібних), якому повинен бути наданий пріоритет у переоснащенні.

Зенітні ракетні війська переозброять на іноземний ЗРК типу NASAMS та скоротять удвічі

Основні заходи переоснащення (включаючи позбавлення від застарілих зразків) мають відбутися протягом першої фази реалізації Візії (2020 – 2025 роки). Потреба у ресурсах становить орієнтовно 50 млрд грн.

Переоснащення зенітних ракетних військ на новий розподілений зенітний ракетний комплекс середньої дальності планується розпочати у 2021 – 2022 роках. До 2030 року щонайменше чотири полки зенітних ракетних військ мають бути повністю переоснащені на нові зенітні комплекси і набути повних операційних спроможностей.

Водночас, з метою створення передумов для подальшого розвитку зенітних ракетних військ і зменшення залежності від іноземних постачальників має бути проведений комплекс дослідно-конструкторських робіт силами національного оборонно-промислового комплексу з розробки (у тому числі в кооперації з іноземними партнерами) і подальшого розгортання виробництва, прийняття на озброєння у війська комплексу типу ЗРК-С(В)Д та протиракетної оборони (ПРО) вітчизняного виробництва. Очікуваний термін завершення робіт – до 2030 року. Потреба у ресурсах становить орієнтовно 10-15 млрд грн.

Головні зусилля третього етапу (до 2035 року) мають бути зосереджені на забезпеченні постачання зенітних ракетних комплексів великої дальності з можливостями ведення протиракетної оборони та переформування полків зенітних ракетних військ у бригади.

Зенітні ракетні війська переозброять на іноземний ЗРК типу NASAMS та скоротять удвічі

У підсумку Повітряні Сили зразка 2035 року включатимуть щонайменше 4 зенітні ракетні бригади, озброєні сучасними високомобільними зенітними ракетними комплексами середньої дальності та обмеженою кількістю комплексів зі спроможностями з ведення ПРО.

Варто зауважити, що наразі ЗРВ Повітряних Сил нараховують 5 бригад і 5 полків, а також планувалось сформувати бригаду С-300В1, два полки С-125, полк ЗРК «Тор» і два полка ЗРК «Куба», проте наразі сформовано лише по одному дивізіону С-300В1 і С-125.

Зазначається, що реалізація Візії вимагає значних фінансових ресурсів, що виходять за рамки поточного фінансування Збройних Сил, та неможлива без підтримки Уряду України. Зокрема її реалізація потребуватиме розроблення державної цільової програми переоснащення зенітних ракетних військ (закупівлі розподілених зенітно-ракетних комплексів середньої дальності), а також військово-технічної допомоги від країн-партнерів.



Візія Повітряних Сил 2035 розроблена на основі Візії Збройних Сил України та призначена для визначення раціональних шляхів розвитку Повітряних Сил на період до 2035 року, формування вихідних даних для Державної програми розвитку ЗC України до 2025 року, Програми розвитку Повітряних Сил, інших документів оборонного планування. Візією визначаються призначення та завдання Повітряних Сил у структурі ЗC України, виклики і загрози національній безпеці (у тому числі в повітряному просторі), опис операційного середовища, в якому Повітряні Сили будуть виконувати свої завдання, цільова модель розвитку та вимоги до необхідних спроможностей з оцінкою потреб у ресурсах.