Латвія та Естонія купують найновішу модифікацію гранатомета Carl Gustaf

Carl Gustaf

Збройні сили Латвії та Естонії замовили шведській компанії Saab Dynamics AB поставку нового протитанкового гранатомета Carl Gustaf M4 на загальну суму приблизно 1,3 млн євро.

Очікується, що нові гранатомети будуть поставлені до 2022 року та використовуватимуться паралельно з модифікацією М2, раніше отриманою зі Швеції та Норвегії, повідомляє sargs.lv.

Гранатомет може використовувати боєприпаси Carl Gustaf M2, які широко використовуються до цього часу. Він може стріляти трьома видами бронебійних пострілів, трьома типами багатоцільових боєприпасів для знищення будівель, транспорту та живої сили, двома видів боєприпасів для боротьби з піхотою ворога, а також димовими та світловими гранатами. Слід зазначити, що нова зброя також може застосовувати багатофункціональними керованими ракетами, спеціально розроблених для гранатометів Carl Gustaf.

Carl Gustaf

На відміну від попередніх модифікацій, солдат зможе носити новий гранатомет зарядженим, значно скорочуючи час реакції. Найбільш істотною перевагою гранатометів Carl Gustaf M4 є їх значно зменшена вага. Якщо для моделей M2, вона досягала 14,2 кілограмів, то нова зброя більш ніж удвічі легша – всього сім кілограмів. Також M4 на 13 сантиметрів коротший.

Виробники Carl Gustaf також зазначають, що модель M4 значно покращила ергономіку, що зробило її набагато зручнішою у пристосуванні до індивідуальних особливостей кожного стрільця. Вона має регульований упор для плечей і регульовану передню опору ручки ствола.

Ukrainian Military Pages

За словами виробників, Carl Gustaf M4 був створений з урахуванням перспективних вимог, тому сумісний з інтелектуальними системами спостереження і готовий до застосування програмованих боєприпасів. Система прицілювання також була вдосконалена, що дозволило використовувати не тільки механічний, а й так званий пристрій для прицілювання «червона крапка», а також багатофункціональні прилади прицілювання останнього покоління. Вони обидва покращують результати вогню та ще більше скорочують час прицілювання.

Гранатомети Carl Gustaf використовуються кількома членами НАТО, включаючи США. На сьогоднішній день 13 країн замовили цю зброю в останніх модифікаціях.

Читати також:Напрями вдосконалення та перспективи розвитку ручних протитанкових гранатометів