Командування Медичних сил отримало нарукавну емблему

Автор: Андрій Шинко
Командування медичних сил отримало емблему

Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак офіційно затвердив нарукавну емблему новоствореного Командування Медичних сил Збройних Сил України.

Про це КМС ЗСУ повідомило на своїй сторінці у Facebook .

Медичні сили призначені для медичного забезпечення військ і включають у себе органи управління, заклади охорони здоров’я ЗС України, медичні служби та медичні підрозділи військових частин, військових навчальних закладів та установ. Їх діяльність направлена на збереження і зміцнення здоров’я військовослужбовців, запобігання виникненню і розповсюдженню хвороб, надання медичної допомоги віійськовим, лікування і відновлення їх боєздатності та працездатності після поранень, уражень, захворювань та травм.

Зазначається, що під час розробки нарукавної емблеми (яку в ЗСУ на радянський манер називають нарукавним знаком) використовувались історичні дописи про військових медиків часів Запорізької Січі, армій Української народної республіки (УНР), Української держави та Української повстанської армії (УПА), елементи символіки попередніх органів управління медичної служби Збройних Сил України.

Зауважимо, що ця емблема саме Командування, а не загальна для Медичних сил.

В основі нарукавного знаку – «британський» геральдичний щит, що є основним для усіх військових формувань Збройних Сил України.

Командування медичних сил отримало емблему

Центральним елементом нарукавного знаку є емблема у вигляді червоного хреста зі срібною облямівкою на який накладено золоту стилізовану змію, яка обвиває пірнач. Хрест червоного кольору символізує визнану в Європі та Світі символіку всебічної допомоги та захисту, на яку згідно Міжнародного гуманітарного права мають право медики, поранені та хворі під час збройних конфліктів.

Змія що обвиває пірнач є символом медичних сил. Пірнач є символом органу військового управління. Змія що обвиває посох була встановлена емблемою медичних сил армії УНР. Поєднання змії та пірнача вказує не лише на специфіку командування, а й на спадковість військових традицій.

Командування медичних сил отримало емблему

Нарукавний знак до польового однострою для носіння під час навчань, тренувань та інших заходів підготовки військ виконано у вигляді геральдичного щита коричневого кольору з світло-оливковим кантом. Центральним елементом нарукавного знаку є емблема у вигляді темно-коричневого хреста з світло-сірою облямівкою на який накладено світло-оливкову стилізовану змію, яка обвиває пірнач.

Нагадаємо, що до затвердження використовувалась така нарукавна емблема:

емблема медичних сил