КБ «Південне» запатентувало безшумний мінометний постріл

Кб Південне запатентувало безшумний мінометний постріл

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» запатентувало безшумний мінометний постріл. Відповідний патент на корисну модель було оприлюднено на сайті Українського інституту інтелектуальної власності.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на сайт УІІВ.

Зазначається, що маскувальна дія безшумного мінометного пострілу забезпечується шляхом запирання продуктів згоряння метального заряду усередині корпусу снаряду, в результаті забезпечується рівень шуму під час стрільби подібний до стрілецької зброї з глушником.

Запирання продуктів згоряння здійснюється поршнем, що зупиняється в уловлювальному конусі хвостової частини корпусу снаряду, причому уловлювальній конус виконаний за одне ціле зі стабілізатором та нагвинчується на корпус. Кінець штока стріляючого механізму встановлюється в циліндричний паз поршня за ковзним садінням. В даному випадку снаряд споряджений моноблочним метальним зарядом.

Кб Південне запатентувало безшумний мінометний постріл

Мінометний безшумний постріл виконано роз’ємним і має в своєму складі бойову частину, дискретний метальний заряд, хвостовик, споряджений стабілізатором, та розміщені всередині хвостовика поршень з ініціювальним пристроєм та упор поршня, згідно з корисною моделлю бойова частина складається з тонкостінної труби, на зовнішню поверхню якої встановлено та закріплено набір осколкових кілець, оснащених концентраторами утворення осколків, а на торцях виконані різьбові буртики для з’єднування її з контактним висадником та з’єднуючим корпусом, в якому розміщено метальний заряд з можливістю змінювання його об’єму, та який з’єднано з корпусом хвостовика, причому корпус хвостовика виконано з зовнішньою різьбою по краях та внутрішньою різьбою, яка виконана з боку встановлення стабілізатора та з’єднана з деформівним демпфером та упором, а в поршні виконані проточування – центральне конічне та торцеве з боку упору демпфера, крім того, у торці корпусу хвостовика з боку встановлення стабілізатора розміщене центрувальне кільце.

Раніше на Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2018» українська приватна компанія «Рубін-2017» представила 82-мм безшумний міномет «Шепіт» власної розробки.

82-мм безшумний міномет Шепіт