Міноборони хоче отримати право призивати резервістів без оголошення мобілізації

Міноборони хоче отримати право призивати резервістів без оголошення мобілізації

У Генеральному штабі відбулася робоча нарада з використанням відеоконференцзв’язку щодо внесення змін до чинного законодавства з питань проходження військової служби в резерві.

Як повідомляє офіційний вебсайт оборонного відомства, нарада відбулась за ініціативи Ради резервістів Збройних Сил України.

На нараді обговорювали запровадження нового виду військової служби за призовом осіб з числа резервістів без оголошення мобілізації на термін до 6-ти місяців. Насамперед пропозиції стосуються резервістів, які уклали контракт з бойовими військовими частинами про проходження служби у військовому резерві.

Повідомляється, що відповідні зміни до законодавства розроблено на виконання рішення РНБО від 26 грудня 2018 року «Щодо підсумків введення воєнного стану в Україні» і враховують досвід проведення в Україні 6-ти черг часткової мобілізації. Зміни спрямовані на вдосконалення надважливих для обороноздатності України питань пов’язаних зокрема й з реформуванням військових комісаріатів, автоматизацією процесу системи військового обліку людських мобілізаційних ресурсів та оперативним доукомплектуванням в особливий період ЗС України та інших військових формувань мотивованими та підготовленими резервістами у разі раптово виникаючої кризової ситуації, яка загрожуватиме національній безпеці України.

Міноборони хоче отримати право призивати резервістів без оголошення мобілізації

Законопроєктами також передбачено норми, що поширюють весь комплекс чинних соціальних пільг та гарантій для мобілізованих осіб, на резервістів, які можуть бути призвані на військову службу в особливий період без оголошення мобілізації. Окрім того передбачається запровадження і податкових пільг на самозайнятих осіб (фізичних осіб — підприємців) у разі їх призову на військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період. Загалом проєкти передбачають внесення змін до 37 законів, у тому числі до 6 Кодексів України.

У ході обговорення питань порядку денного учасники наради висловили консолідовану позицію щодо важливості для національної безпеки реалізації запропонованих змін законодавства та надали конструктивні пропозиції. Зокрема, представники Рад резервістів зазначили про необхідність активізації роботи з цих питань та сподіваються на підтримку їхніх ініціатив керівництвом держави і народними депутатами України.

Міноборони хоче отримати право призивати резервістів без оголошення мобілізації

Рада резервістів Збройних Сил України — колективний дорадчий орган при Генеральному штабі ЗС України, створений у січні 2018 року, з метою налагодження безпосередньої оперативної взаємодії між резервістами та керівництвом Генерального штабу, спільне опрацювання шляхів переходу від обов’язкової служби у оперативному резерві до добровільної із підписанням контракту на службу у військовому резерві, пошуку вагомих стимулів для укладання таких контрактів