Польща поновлює проєкт нового рятувального судна для ВМС

Автор: Ганна Марко
Польща поновлює проєкт рятувального судна ВМС

Міністр національної оборони Республіка Польща Маріуш Блащак оголосив про затвердження міністерством документів щодо придбання для ВМС рятувального судна типу Ratownik.

Про це повідомила пресслужба польського військового відомства у Twitter 22 травня.

Як повідомив міністр, затвердження нової документації відбулося після переговорів з президентом Анджеєм Дудою. Хоча Міністерство національної оборони не розголошує подробиць, слід очікувати, що це відкриє шлях Інспекції з озброєння для початку процесу придбання судна, а потім, після доопрацювання проєкту, оформлення замовлення суднобудівній галузі, повідомляє сайт defence24.pl.

Нагадаємо, що корабель Ratownik мав будуватися, на основі угоди підписаної 28 грудня 2017 року, консорціумом у складі PGZ SA (в якості керівника), PGZ Stocznia Wojenna, Судноремонтного заводу Nauta та Науково-дослідного центру морських технологій. Проєкт розроблений польською компанією MMC Ship Design & Marine Consulting Sp z o.o.

У квітні цього року програма «Рятувальник» була призупинена – Інспекція з питань озброєння не погодилась з пропозиціями виконавця щодо зміни дати та вартості договору.

Приблизна водотоннажність судна Ratownik – 6000 тонн при довжині 95,85 м і ширині 18,8 м. Над носовою частиною корпусу розміщується надбудова з високо розташованим навігаційним містком заскленим круговим способом, що забезпечує хорошу видимість області навколо судна, а також відкриту робочу палубу на кормі. За ним розташований посадковий майданчик для рятувального гелікоптеру (SAR), здатний прийняти машини розміром Leonardo AW101, що у квітні 2019 року були замовлені для авіаційної бригади ВМС.

Детально про проєкт Ratownik ми вже писали тут »»