У США провели успішний запуск «розумної» бомби GBU-53/B

У США провели успішний запуск «розумної» бомби GBU-53/B

ВМС США провели успішний запуск революційної всепогодної керованої бомби з палубного винищувача-бомбардувальника F/A-18E/F Super Hornet, з якого вона була запущена вперше.

Про це повідомляє Defence Express з посиланням на Popular Mechanics.

Керована високоточна авіаційна бомба GBU-53/B StormBreaker, виробництва Raytheon, – боєприпас, який вражає рухомі цілі за складних умов. Бомба може надати літакам принципово нові можливості. StormBreaker важить 93 кг і здатна знищувати цілі на відстані до 110 км.

У процесі випробувань авіабомбу скинули з літака, після чого її спрямовували на визначену ціль завдяки отриманим з літака даними наведення. Головна перевага цієї зброї – трирежимна система наведення, що складається з інфрачервоної головки самонаведення, радіолокатора міліметрового діапазону і напівактивного лазерного наведення.

У США провели успішний запуск «розумної» бомби GBU-53/B

Ще одна дуже особливість цієї бомби – здатність вражати цілі за будь-яких погодних умов або за наявності пилу чи диму, розповідає директор програми StormBreaker Крісті Стагг. За його словами, це єдина зброя, що дозволяє літакам вражати цілі, що рухаються, у таких складних умовах. Тож з цією бомбою льотчики зможуть використовувати умови поганої видимості у своїх інтересах, отримуючи перевагу перед противником, який таких можливостей не має.

Зрештою, ще однією перевагою «розумної» бомби є її невеликі розміри, Це дозволяє літакам взяти на борт більшу кількість цієї зброї, що, своєю чергою, сприяє зменшенню кількості літаків, необхідних для ураження цілей. Наприклад, літак F-15E може нести до 28 таких бомб.

Зазначається, що перед тим, які нові бомби отримали ВМС, вони були поставлені на озброєння F-15E Strike Eagle американських повітряних сил. А у 2022 році Пентагон планує озброїти бомбами GBU-53 StormBreaker винищувачі п'ятого покоління F-35.

Читати також:Northrop Grumman досягла важливих результатів у розробці ракети-вбивці російських ЗРК С-400