Латвія збільшить чисельність армії й тероборони на 30%

Латвія збільшить армію і тероборону на кілька тисяч солдатів

Поки Україна, яка стримує російську збройну агресію, скорочує свою армію на 40 тисяч, інші країни регіону її збільшують, зокрема найближчим роками Латвія планує збільшити кількість регулярних військ та добровільної Національної гвардії (Земессардзе) майже на 30%.

Про це йдеться у Концепції національної оборони на наступні чотири роки, що була підготовлена латвійським Міністерством оборони.

Діюча концепція, затверджена Сеймом у 2016 році, визначає, що Національні збройні сили Латвійської Республіки, у мирний час складаються з 17 500 військових, у тому числі 6500 професійних солдатів, 8000 добровольців – нацгвардійців (замесаргів) та 3000 резервістів.

Латвія збільшить армію і тероборону на кілька тисяч солдатів

Нова Концепія передбачає збільшення кількості військовослужбовців регулярної служби, що мають професійну підготовку та складають ядро збройних сил, до 8000 осіб. Чисельність Національної гвардії (Latvijas Republikas Zemessardze), що відіграє вирішальну роль у територіальній обороні, до 2024 року має досягти 10 000 осіб, а до 2027 року – 12 000.

Нагадаємо, що майже вдвічі – до 200 тисяч, планує збільшити свої Збройні сили Польща. На 25% за п'ять років має намір збільшити армію Литва. Також про необхідність збільшення своїх збройних сил,через агресивну політику Росії, заявила Норвегія.