Французи обрали «Нібулон» для будівництва патрульних катерів

патрульний катер Ocea FPB 98

Суднобудівний завод української компанії «Нібулон» збудує п'ять патрульних катерів Ocea FPB 98 для Морської охорони Державної прикордонної служби згідно з французьким контрактом.

Відповідну інформацію озвучив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час години запитань до Уряду, повідомляє Український мілітарний портал.

Станом на цей час, компанія OCEA зупинила свій вибір на суднобудівній компанії «Нібулон» з потужностями в Миколаєві

Нагадаємо, що у листопаді 2019 року Україна та Франція підписали міжурядову угоду, що передбачає поповнення Морської охорони ДПС України 20 патрульними катерами. Виробництво має бути частково локалізовано в України – на одному з суднобудівних підприємств буде розгорнуте технологічне оснащення та виготовлено 5 катерів. Це потенційно дає можливість в подальшому продовжити серію катерів вже власними силами.

патрульний катер Ocea FPB 98

32-х метровий алюмінієвий патрульний катер Ocea FPB 98 водотоннажністю у 100 тонн здатен розвивати швидкість до 35 вузлів. Екіпаж катеру – 14 осіб. Дальність ходу 1200 миль при швидкості 12 вузлів. Ці катери поставлялися до Алжиру, Беніну, Нігерії та Суринаму. Катери, що поставлялися до Алжиру були озброєні 30-мм артустановкою DS30B (на фото). Яке озброєння будуть мати катери української морської охорони наразі не відомо.

Щодо термінів реалізації контракту міністр повідомив, що воно має розпочатися вже цього року.

СЗ «Нібулон» одне з найбільш технологічних в Україні, яке оснащене сучасним обладнанням. Спеціалізується на повнокомплектному будівництві суден до 140 метрів (виконання всіх видів робіт власними силами – від порізки металопрокату до виготовлення меблів, ізолювальних і фарбувальних робіт, пусконалагодження електрообладнання та обладнання автоматизації, трубопровідних, корпусних, механо-слюсарних робіт і технологічного супроводу), судноремонті та виконує проєктно-конструкторські роботи.

верф Нібулон

Нібулонівська верф є рекордсменом суднобудівної галузі України, так у 2018-19 рр. заводом було спущено на воду 8 суден, у тому числі найбільше за часів незалежності – плавкран проєкту П-140 NIBULON MAX.

Від початку роботи (2013 р.) заводом збудовано:

  • 6 буксирів проєкту POSS-115
  • 3 буксири проєкту 121
  • 3 буксири проєкту 121М
  • 2 буксири-кантувальники проєкту Т3500
  • 4 несамохідних судна проєкту NBL-91
  • 8 несамохідних суден проєкту В2000
  • 2 стометрових несамохідні судна проєкту В5000
  • Самохідне днопоглиблювальне судно проекту СДС-15
  • Несамохідні плавучі крани: «Нібулонівець» та «Нібулонівець-2»
  • 140-метровий самохідний плавкран проєкту П-140

верф Нібулон

Важливим технічним моментом є те, що французькі патрульні катери виготовляються з алюмінієвого сплаву, після розпаду СРСР єдиним підприємством на території України, що мав таку технологію був феодосійський СЗ «Море» у Криму, який у 2014-у році захопила Росія. Тому в ході реалізації контракту, українське підприємство буде освоювати нову технологію.

Нагадаємо, що про плани виходу «Нібулону» на військовий ринок заговорили ще наприкінці 2019 року, коли в суднобудівній програмі на 2019-2022 роки, яка передбачає будівництво п'ятнадцяти суден, з'явився катер, що має корпус, характерний для військового корабля.