МСЗ завершив ремонт десантного катеру ВМСУ «Сватове»

МСЗ завершив ремонт десантного катеру ВМСУ Сватове

ДП «Миколаївський суднобудівний завод» ДК «Укроборонпром» завершив багаторічний капітальний ремонт єдиного десантного катеру Військово-Морських Сил L434 «Сватове».

Катер перебував на заводі з 2015 року, тривалий час його подальша доля була невідомою. У вересні 2018 року нове керівництво МСЗ та ВМС домовились про продовження ремонту.

Під час ремонту повністю відновлено конструкції корпусу та зовнішню обшивку, відремонтовано систему головного двигуна, валопроводи, гвинто-стернову систему, якірно-швартовну систему, механізм десантної апарелі, електромеханічну частину тощо.

Окрім нового корпусу катер отримав й новий бортовий номер – колишній U763 змінено на L434.

МСЗ завершив ремонт десантного катеру ВМСУ Сватове

Катер пр.1176, шифр «Акула» (Ondatra-class за класифікацією NATO), призначений для транспортування та висадки морського десанту та підрозділів сил спеціального призначення. Десантомісткість – один танк або 20 десантників з легким озброєнням чи 50 тонн вантажів.

Катер має відкритий трюм і носову апарель. Висока маневреність забезпечується двома гребними гвинтами в роздільно-керованих поворотних насадках. Це дозволяє успішно виконувати десантно-транспортні операції біля морського узбережжя, здійснювати вивантаження на необладнане узбережжя. Пристосований для перевезення колісної та гусеничної техніки, яка самостійно виходить на берег, може буксирувати інші плавзасоби.

МСЗ завершив ремонт десантного катеру ВМСУ Сватове

Загальні характеристики

Спущено на воду – 1979 рік
Довжина, м – 24,5
Ширина, м – 5,2
Осадка, м – 1,55
Водотоннажність, т – 107,3
Силова установка – 2 дизелі 3Д6 по 300 к.с.
Швидкість, вуз – 11,5
Екіпаж, осіб – 6

Десантний катер пр.1176