Нова турецька протикорабельна ракета вразила ціль за 200 км

Автор: Іван Чигринський
Новітня турецька протикорабельна ракета вразила ціль на дальності 200 км

Туреччина провела успішні випробувальні стрільби крилатої ракети Atmaca («Яструб»), розробленої турецькою промисловістю для ураження надводних і наземних цілей.

Нову ракету можуть включити в арсенал патрульних катерів, корветів та фрегатів, повідомляє керівник Секретаріату оборонної промисловості Ісмаїл Демір. За його словами ракета Atmaca, яка була запущена з пускової установки встановленої на березі, вразила морську ціль на дальності 200 км.

Нагадаємо, що компанія Roketsan підписала контракт на розробку протикорабельної крилатої ракети «Атмака» у 2009 році. У листопаді 2019 року ВМС Туреччини виконали перший випробувальний пуск в Чорному морі з корвета TCG «Kinaliada» (F-514) класу «Ада».

За інформацією Roketsan, «Атмака» – дозвукова протикорабельна ракета c гранично малою висотою польоту над поверхнею моря. Дальність її застосування повинна дjсягати 360 км. Новинка оснащується осколково-фугасної бойовою частиною масою 250 кг. Всепогодна ракета має високу стійкість до засобів радіоелектронного придушення. Призначена для ураження цілей у відкритих і прибережних водах, а також об'єктів на березі.

Новітня турецька протикорабельна ракета вразила ціль на дальності 200 км

Система управління ракетою створена турецькою компанією Aselsan. Вона включає в себе глобальну систему позиціонування (GPS), інерційну навігаційну систему, підсистеми барометричного та радіолокаційного висотомірів для наведення на ціль.

Передбачається, що ракетами озброять нові кораблі ВМС Туреччини – корвети класу «Ада» і фрегати проєкту TF2000, перший з яких почали будувати у 2017 році.