Країни Балтії хочуть спільно модернізувати військові флоти

Автор: Ганна Марко
Країни Балтії хочуть спільно модернізувати свої військові флоти

Країни Балтії планують спільними зусиллями модернізувати свої військові флоти, у рамках проєкту Naval Vision 2030. Зокрема розглядається можливість оголошення єдиного тендеру.

Наразі основу військово-морських флотів Латвії, Литви та Естонії складають протимінні кораблі різних типів, сторожеві (патрульні) катери, а також судна забезпечення. План з модернізації ВМС з'явився ще минулого року, його затвердили, але остаточне рішення по реалізації ще не прийнято, повідомив командувач ВМС Естонії Юрі Саска.

До остаточного рішення ми ще не дійшли, але вище військове керівництво розглянуло цей план десь рік тому і в підсумку його прийняло. Тепер наше завдання – до осені надати первинні цифри, щоб зрозуміти, скільки це буде коштувати. Але тут доведеться також врахувати й той факт, що за 10-15 років ці витрати можуть істотно змінитися

Провідну роль в забезпеченні військово-морської безпеки країн Балтії, як й раніше грають мінні тральщики, зазначив Саска. Водночас на озброєння флотів мають надійти й інші кораблі:

Ми хочемо здійснювати надводний контроль, щоб була можливість вражати надводні цілі, кораблі або інші об'єкти. Також необхідно забезпечити контроль повітряного простору