Єдиний десантний корабель ВМСУ став на доковий ремонт

Автор: Іван Чигринський
Єдиний десантний корабель ВМСУ став на доковий ремонт

Середній десантний корабель (СДК) «Юрій Олефіренко» (L401) став в док ДП «Миколаївський суднобудівний завод» ДК «Укроборонпром» (МСЗ) для виконання ремонтних робіт.

Про це повідомляє Миколаїв – місто корабелів.

СДК L401 «Юрій Олефіренко» (проєкт 773) єдиний повноцінний десантний корабель ВМС України, окрім нього десанті плавзасоби флоту представлені десантним катером «Сватове» (L434), проєкту 1176 (за класифікацією НАТО Ondatra-сlass), якій у лютому цього року вийшов після п'ятирічного ремонту та двома новими катерами типу «Кентавр-ЛК» (проєкту 58503), які вже понад півтора роки проходять випробування та ще не увійшли до бойового складу.

СДК був закладений 21 квітня 1970 року на Гданській Північній верфі у Польщі (зав.№ 733/2), спущений на воду 31 грудня того ж року. У травні 1971, тоді «СДК-137», увійшов до складу 39-ї дивізії морських десантних сил, яка базувалася на Кримській ВМБ (оз. Донузлав). По розділу Чорноморського флоту ВМФ СРСР у квітні 1994 року відійшов до України.

Нагадаємо, що корабель проходив ремонт на МСЗ із серпня 2019-го по січень 2020 року, тоді мали провести ремонт головного двигуна, дизель-генераторів, електромеханічної частини, дейдвудної та гвинто-стернової системи, корпусу й зовнішньої обшивки та ін.

Єдиний десантний корабель ВМСУ став на доковий ремонт Єдиний десантний корабель ВМСУ став на доковий ремонт

Як бачимо, плавучий док МСЗ, здатний виконувати спуск/підйом суден, перебуває в робочому стані. Наявність доку та його доступність у будь-який час для ремонту кораблів ВМСУ – стратегічний ресурс ВМС України та один з безпекових факторів функціювання флоту.

Єдиний десантний корабель ВМСУ став на доковий ремонт

У першу чергу йдеться про забезпечення термінової постановки корабля у док у разі необхідності та незважаючи на будь-які інші обставини. Натомість приватні підприємства з власними плавдоками, що також беруть участь в ремонті державних плавзасобів на умовах тендерів, не можуть гарантувати безумовне виконання цього завдання, спираючись, в першу чергу, на власну комерційну доцільність. ВМСУ потребують власної ремонтної бази і МСЗ задовольняє цим вимогам.

Плавучий док Миколаївського суднобудівного заводу має наступні характеристики:
Довжина стапель-палуби, м – 139.50
Ширина проміж колонами, м – 24.60
Вантажопідйомність, т – 7000


Читати також:Французи обрали «Нібулон» для будівництва патрульних катерів