Позашляховики Ford Ranger замінять Honker в армії Польщі

Автор: Іван Чигринський
Позашляховики Ford Ranger замінять Honker в армії Польщі

Позашляховики Ford Ranger замінять автомобілі Honker в армії Республіки Польща. Угода передбачає придбання 485 транспортних засобів, а також опціон на 163 автівки.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на повідомлення у Twitter міністра національної оборони Польщі Маріуша Блащака, який написав, що Ford Ranger, а не Nissan Navara замінить старі Honker'и у польській армії. Крім того через те, що вдалося домовитися про нижчу ціну, Польща витратить понад 2,5 млн злотих на додаткові 13 машин.

Позашляховики Ford Ranger замінять Honker в армії Польщі

Це не перша спроба Польщі придбати нові позашляховики для війська, восени 2018 року було оголошено вже третій тендер, два попередні (оголошені у 2015 та 2017 роках) були відмінені у травні 2017 та червні 2018-го через вартість пропозиції, що перевищувала очікувану.

Позашляховики Ford Ranger замінять Honker в армії Польщі Позашляховик Ford Ranger у військовому виконанні Фото: Ford

Так у перших торгах консорціум PGZ і Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne SA пропонував 882 автомобілі за близько 2 млрд злотих (біля 15 млрд гривень за курсом жовтня 2018 року). А у другому, консорціум Polski Holding Obronny та Concept Sp. z o.o. дали ціну на 119% більшу ніж очікувалось – 524 млн злотих проти очікуваних 239 млн злотих.

Honker в армії Польщі Солдати польського підрозділу CIMIC в машині Honker 4х4 виїжджають з табору Ехо, Ірак, 3 квітня 2005 р.

Позашляховик Tarpan Honker було розроблено польською компанією Fabryka Samochodów Rolniczych (FSR) на початку 1980х, серійне виробництво розпочалось у 1988-му.

У 1996 р. права на виробництво викупила Daewoo Motor Polska, і з невеликими змінами почала випуск машин під назвою Daewoo Honker 2324. Планувася випуск нової моделі – Daewoo Honker II, але в результаті обмежилися зовнішніми змінами і випустили Daewoo Honker 2000.

Наприкінці 2000 року Daewoo оголосила про банкрутство, і виробництво продовжили інші фірми, переважно сподіваючись на військові замовлення – Andoria-Mot (випускала обмежену кількість 2002-2003), Intrall Polska (2004 – 2007), яка в 2004 році виготовила броньовану версію Honker Skorpion 3 для польського контингенту в Іраку. У 2005 році бренд був змінений на Intrall Honker. Наступного року представили прототип модернізованого 5-дверного «Хонкеру», якій отримав нову незалежну передню підвіску. Але в 2007 році Intrall також збанкрутувала.

Honker в армії Польщі Польський патруль на вулицях Хамзи, Ірак, осінь 2005 р. Фото: Марцін Огдовський

Власником прав на виробництво автомобілів Honker до 2009 року була Daewoo Motor Polska. У 2008 році з’явилась інформація про готовність викупити права на виробництва «Хонкерів» українською компанією ТОВ «ДП НАФТОГАЗБУД-ПОЛІКОР», проте контракт між українською стороною та синдикованою DMP не було укладено.

З рештою в 2009 році було підписано контракт з компанією DZT Tymińscy, яка заплатила 43 млн злотих за права на виробництво та виробничий комплекс. З 2011 року виробником автомобіля є DZT Fabryka Stali w Lublinie Sp. z o.o., а з 2012 року – Fabryka Samochodowe Honker Sp. z o.o. (обидві компанії, пов'язані з DZT Tymińscy або його партнерами).

Кілька Honker'ів попали й в українську армію, вони були придбані волонтерами та відправлені в добровольчі батальйони, що брали участь у відбитті російської агресії на сході України.

Honker в армії Польщі Tarpan Honker в батальйоні «Дніпро-1», січень 2015