Угорщина нарощує оборонний бюджет на 30%

PzH ​​2000

Угорщина має намір, вже другий рік поспіль, значно збільшити витрати на оборону – у планах на 2021 рік згадується 30% збільшення до 778 млрд форинтів (приблизно 2,2 млрд євро).

Збільшений бюджет направлять на покриття витрат на залучення збройних сил під час пандемії, залучення військових до охорони кордону, а також на модернізацію армії та підготовку її до нових викликів, заявив на угорському телебаченні міністр оборони Тібор Бенко.

Це вже другий рік поспіль Угорщина значно збільшує бюджет на оборону. Так, у 2019 році було прийнято рішення збільшити рівень фінансування армії на 21 відсоток – до 616 млрд форинтів. Тоді це аргументували необхідністю підтримувати десятирічну програму широкої модернізації збройних сил Zrinyi 2026, щодо замінити застарілої радянської військової техніки танкових, механізованих та артилерійських підрозділів, а також авіації, стрілецької зброї та інше.

Зокрема у Німеччини було придбано 44 танки Leopard 2A7 та 24 гаубиці PzH ​​2000. Відповідна угода була підписана у 2018 році, окрім самого озброєння, вона охоплювала широкий пакет додаткового обладнання. Вже незабаром до Угорщини вирушать перші два з 12 танків Leopard A4HU орендованих для підготовки угорських військових до прийняття новіших 2A7.

Угорщина нарощує оборонний бюджет на 30%

Крім того, відповідно до вже укладених контрактів надійде 20 легких гелікоптерів Airbus H145M, 16 важких H225M Caracal, 2 транспортних літаки A319. Також передбачається придбання американсько-норвезьких систем протиповітряної оборони NASAMS з ракетами AMRAAM-ER та повна заміна стрілецької зброї зразками національного виробництва за чеською ліцензією.

Зростання фінансування оборони дозволить Угорщині досягнути показника у 1,66% ВВП. Рівня 2%, як вимагається у рамках домовленостей НАТО, планується досягти у 2023 році.

Читати також:Артилерія Угорщини: сучасний стан