Японія перетворює вертольотоносець «Ідзумо» на авіаносець

Автор: Ганна Марко
Японія перетворює вертольотоносець Ідзумо на авіаносець

Японія розпочала модернізацію головного вертольотоносця класу «Ідзумо», в результаті якої він буде перетворений на легкий авіаносець і зможе нести на борту винищувачі F-35B з укороченим зльотом і вертикальною посадкою.

Про це повідомляє Janes з посиланням на пресслужбу корпорації Japan Marine United (JMU).

Роботи проводяться на верфі компанії Isogo в місті Йокогама. Модернізація запланована в два етапи, що збігаються зі строками проведення планового капремонту, який проводяться щоп'ять років. Тобто остаточне переобладнання «Ідзумо» для розміщення F-35B відбудеться не раніше 2025 року, і лише після цього корабель пройде випробування в якості легкого авіаносця.

Уряд Японії ще в 2018 році затвердив програму розвитку ВМС країни, яка передбачає модернізацію одного з вертольотоносців в авіаносець. На озброєнні Морських сил самооборони Японії перебуває чотири вертольотоносця: два класу «Ідзумо» і два класу «Хюґа».

Японія перетворює вертольотоносець Ідзумо на авіаносець фото: Kosuke Takahashi

Вертольотоносець DDH183 «Ідзумо» (いずも) перебуває у строю з березня 2015 року. Водотоннажність корабля – 24 000 тонни, довжина льотної палуби – 248 метрів, ширина – 38 метрів. «Ідзумо» може взяти на борт 970 чоловік, включаючи екіпаж і десант. На борту розміщуються до 14 гелікоптерів. Авіакрило складається з протичовнових гелікоптерів SH-60K «Сіхок» і гелікоптерів протимінної боротьби.

«Ідзумо» був побудований з урахуванням ваги F-35B включаючи ліфти та льотний майданчик. Однак потрібні додаткові модифікації, такі як посилення льотної палуби для підтримання додаткової ваги, обладнання жаростійких ділянок палуби для вертикальних посадок та ін.

Читати також:Японія спустила на воду третій тральщик типу «Авадзі»


Читайте військово-морські новини на каналах Naval Pages у Telegram, Twitter та у Facebook