У Генштабі черговий зашквар з нагородами

Автор: Андрій Шинко
У Генштабі черговий зашквар з генеральськими нагородами

Не встигла забутись історія з «нагородою» від полулегальних російських косплейників СРСР у командувача ВМСУ, як з'явилось фото заступника начальника Генерального штабу з медаллю за участь у бойових діях у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років...

Стрічку медалі Жукова, якою в кінці 1990х, нагороджували учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, було помічено істориком Максимом Царенком на мундирі генерал-лейтенанта Павла Зуєва, 1962 року народження, призначеного заступником начальника Генерального штабу Збройних Сил України.

Довгенько я чатував на появу офіційних фото заступників Начальника Генерального штаба ЗСУ на офіційному сайті Міноборони, але ж не шкодую. Схоже, маємо черговий фалеристичний зашквар. Нижній ряд, посередині. Особисто я ідентифікую це як стрічку російсько-есендівської медалі Жукова, котру особа 1962 р. н. отримати природнім шляхом не могла. Про одночасне носіння відомчої відзнаки та стрічки годі й казати. З нетерпінням очікую на чергове незграбне спростування оборонного відомства – мовляв, "Це не те, що ви бачите!!!" Можу відразу підказати тему для відмазки – це стрічка не медалі Жукова, а стрічка медалі "В память русско-японской войны"

медаль Жукова

Стрічка медалі Жукова у нижньому ряду по середині. Офіційне фото з вебсайту Міноборони.

У Генштабі черговий зашквар з генеральськими нагородами

Від початку медаль Жукова була заснована Указом Президента Російської Федерації від 9 травня 1994 року № 930 «Про заснування ордена Жукова і медалі Жукова».

У Положенні про медалі йшлося, що медаль Жукова – медаль, «якою нагороджуються військовослужбовці та особи вільнонайманого складу Червоної Армії, Військово-Морського Флоту, військ НКВС, партизани, учасники підпілля за хоробрість, стійкість і мужність, проявлені в бойових діях з німецько-фашистськими загарбниками, японськими мілітаристами, і в ознаменування 100-річчя від дня народження Г. К. Жукова». Медаллю Жукова також нагороджувалися військовослужбовці Міністерства оборони Російської Федерації, інших центральних органів виконавчої влади, в яких законодавством Російської Федерації передбачена військова служба, за мужність і відвагу, проявлені в бойових діях при захисті Вітчизни і державних інтересів Російської Федерації.

За рік, Рішенням Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав (СНД) від 26 травня 1995 року, медаль було «поширено» й на країни СНД. Указом Президента України Л. Кучми №198/98 від 18 березня 1998 року медаллю Жукова було нагороджено учасників бойовий Дій у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років – громадян України.

Цікаво, що на відміну від російського, Положення медалі для СНД не містить інших категорій осіб, що можуть бути нагороджені, крім учасників ВВВ:


ПОЛОЖЕННЯ
про медаль Жукова

1. Медаллю Жукова нагороджуються військовослужбовці й особи вільнонайманого складу Червоної Армії, Військово-Морського Флоту, військ НКВД, партизани, учасники підпілля за хоробрість, стійкість і мужність, виявлені в бойових діях проти німецько-фашистських загарбників, японських мілітаристів, в ознаменування 100-річчя з дня народження Г. К. Жукова.

2. Нагородження медаллю Жукова провадиться указом глави держави-учасниці Співдружності Незалежних Держав.

3. Порядок вручення медалі Жукова визначає держава – учасниця Співдружності Незалежних Держав.

4. Особам, нагородженим орденом Жукова, медаль Жукова не вручається.

5. Медаль Жукова носиться на лівій стороні грудей і розташовується після ювілейної медалі "50 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 р.