Керівництво ВМСУ носить фейкові нагороди від любітелів СРСР

Андрій Шинко | оновлено
Командування ВМСУ носить фейкові нагороди від любітелів СРСР

Нове керівництво Військово-Морських Сил ЗС України носить фейкові «нагороди», які засновані полулегальною російською громадською організацією в 1998 році та вручаються від імені т.зв. Постійної Президії З'їзду народних депутатів СРСР.

Неіснуючі де-юре нагороди були помічені істориком Максимом Царенком на формі новопризначеного командувача ВМС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи.

УВАГА! Офіціний коментар:ВМСУ заперечує носіння фейкових нагород – стрічка насправді від іншої української медалі

Так, на фото поширених пресслужбою вітчизняних ВМС, можна побачити, що командувач порушуючи правила носіння форми одягу та зокрема нагород (наказ МОУ №606 від 20.11.2017, Розділ V), носить так звану «уламатовську» ювілейну медаль «Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнецов» (перша зліва у нижньому ряду нагородних планок).

Неїжпапа Командування ВМСУ носить фейкові нагороди від любітелів СРСР

«Відзнака» мало того, що не має ніякого офіційного статусу (до речі її може придбати кожен бажаючий), та ще й була заснована незареєстрованою російською громадсько-політичною організацією лівого спрямування «Постійна президія З'їзду народних депутатів СРСР».

Командування ВМСУ носить фейкові нагороди від любітелів СРСР

Довідково: Умалатівські відзнаки (Умалатівські медалі, Нагороди Умалатової) – термін на позначення недержавної (альтернативної) нагородної діяльності незареєстрованої російської громадсько-політичної організації лівого спрямування «Постійна президія З'їзду народних депутатів СРСР» (ППЗНД). Атрибутована за прізвищем голови організації та завідуючої її нагородним комітетом – Сажі Зайндинівни Умалатової. Розпочалася 1994 року, після розпаду СРСР. У середовищі масмедіа часто вживається у широкому сенсі як загальний термін на позначення недержавної нагородної діяльності 1994-2010 років (а подекуди й дотепер) на території СНД. У вузькому сенсі — корпус державних відзнак колишнього СРСР, вручених після 26 грудня 1991 року від імені ППЗНД за підписом С. З. Умалатової.

Командування ВМСУ носить фейкові нагороди від любітелів СРСР

До кінця 1999 року нагородження орденами і медалями СРСР здійснювалось за рахунок запасів цих нагород, збережених на монетних дворах. Коли ордена, медалі та знаки радянської карбування закінчилися, т.зв. ППСНД СРСР почав карбувати їх копії з недорогоцінних металів.

Окрему категорію альтернативних відзнак складає сукупність орденів та медалей, заснованих безпосередньо Постійною президією З'їзду народних депутатів СРСР — корпус нагород, що вручаються «за заслуги перед Радянською Батьківщиною», серед них й згадана медаль на формі нового керівництва ВМС України.

Статус нагород, виданих ППЗНД, як радянських, так і створених самою організацією, не дає їх власникам жодних юридичних переваг та прав на пільги, адже такі відзнаки не є державними нагородами, а факти нагородження є юридично нікчемними.