У «Десні» створили водолазний комплекс для танкістів

У Десні відкрили водолазний комплекс для танкістів

У 169-у навчальному центрі Сухопутних військ ЗС України «Десна» вже три місяці працює двоповерховий комплекс легководолазної підготовки для вишколу танкових екіпажів.

Водолазний комплекс дає можливість проводити повний цикл підготовки танкових екіпажів – від занурення в басейні до затоплення в макеті башти танку для відпрацювання евакуації. Головною перевагою комплексу є можливість проведення занять безпосередньо у військовій частині, без вивезення особового складу на водоймище, і не лише влітку, а й в інші пори року та за будь-яких погодних умов, адже приміщення тут завжди опалюються.

Керівники занять вивчають з танкістами теорію, зокрема будову ізолюючого протигазу, заходи безпеки, особливості подачі сигналів за умови відсутності радіозв’язку та надання першої медичної допомоги, а також практичні дії на суші, у басейні та під час аварійних ситуацій.

Водночас це ще й економія часу та палива. Військові можуть тут тренуватися та вдосконалювати свої навички навіть під час самостійної підготовки.

У Десні відкрили водолазний комплекс для танкістів

У комплексі встановлено автоматичне зливання води, що триває 8–10 секунд та може бути використане у критичній ситуації. Особовий склад, який тут навчається, використовує легкі ізолюючі протигази ІП-5 – це індивідуальні засоби захисту, які можна застосовувати на глибині до 7 метрів. Перед практикою кожен також проходить поглиблений медичний огляд.

У Десні відкрили водолазний комплекс для танкістів

– Спочатку вони навчаються в ізолюючих протигазах на поверхні, щоб звикнути до такого повітря, а вже пізніше і в самому басейні під водою, як із навантаженням так і без нього. Водночас із одиночною підготовкою відпрацьовують і дії екіпажів під час аварійних ситуацій. Заключним етапом такої підготовки є подолання навчальної водної перешкоди у складі танкового екіпажу. Кожен елемент теоретичної і практичної підготовки підлягає обов’язковому оцінюванню, – розповів військовослужбовець 169-го навчального центру Павло.

За три місяці існування комплексу вже близько 25 танкових екіпажів (командир танка, навідник та механік-водій), навчалися в сучасному комплексі легководолазної підготовки.



Використані джерела: АрміяInform