Міноборони придбало 25 пожежних МАЗів за 200 мільйонів

Пожмашина

Міноборони 13 серпня за результатами тендеру уклало три угоди з ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина» щодо закупівлі пожежних автоцистерн на 199,70 млн грн.

Про це повідомляє Наші гроші з посиланням на вебпортал публічних закупівель ProZorro.

За трьома угодами до 20 грудня цього року поставлять 25 важких пожежних автоцистерн АЦ-12-100(6302)-252М, 2020 року випуску, що базуються на повнопривідному шасі МАЗ-6302 6х6 виготовлення 2019-2020 років, по 7,99 млн грн.

Машини мають цистерну для води на 11 000 л, бак для піноутворювача на 1 320 л, а також верхній стаціонарний лафетний ствол, ручний пожежний ствол, підбамперну систему гасіння, пожежний насос, рукави, радіостанцію, тепловізор, драбини, вогнегасники тощо.

Гарантійний строк на цистерну та бак становить десять років, а на весь товар – два роки.

Пожмашина Автоцистерна пожежна АЦ-4-60(530927)-515М

Сума договорів усього на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 200,00 млн грн. Обидва конкуренти пропонували трохи нижчі ціни, однак їх відхилили.

Компанія «THG Technik Handels Gesellschaft AG» (Швейцарія) не сплатила тендерне забезпечення.

ТОВ «Компанія Тітал» відхилили за ненадання свідоцтва про присвоєння міжнародного ідентифікаційного коду на запропонований товар. Фірма подала скаргу в АМКУ, в якій зауважила, що в тендерній документації вимагалось не свідоцтво на запропонований товар, який буде виготовлено в майбутньому, а свідоцтво виробника, яке вона подала.

Іншою підставою для відхилення став Акт обстеження аналогічного зразку пожежного автомобіля. В якому зазначено, що модель у цілому відповідає вимогам, зазначеним у оголошенні в частині загальних тактико-технічних вимог, крім оснащення пожежно-технічним обладнанням, що в цілому не впливає на тактико-технічні можливості пожежного автомобіля та не вимагались пунктом 13 тендерної документації. Фірма заявила, що зразок мав відповідати лише загальним тактико-технічним вимогам.

Адмінколегія не розглянула скаргу, бо скаржник написав, що рішення замовника про його відхилення незаконне, але не написав прямим текстом, що вимагає скасувати це рішення.

Водночас «Компанія Тітал» оскаржує відхилення в суді. Вона виграла першу інстанцію, проте програла апеляцію. Наразі Верховний Суд розглядає касаційну скаргу від фірми.

Виробник «Пожмашина» зареєстрований у Чернігівській області, на створену в 2017 році, фірму «Гартек Груп Лтд» (Британія). Його кінцевим бенефіціаром і директором зараз є власник Gartech Group Ltd Олег Авер’янов – депутат Чернігівської облради від Радикальної партії Олега Ляшка. Із червня 2015 року по травень 2016 року Авер’янов був першим заступником нинішнього голови ДСНС Миколи Чечоткіна. Його помешкання обшукували в 2015 році у зв’язку з тендером, однак справа не потрапила до суду.

Нагадаємо, що Чернігівське тервідділення АМКУ оштрафувало «Пожмашину» і ТОВ «МАН Трак енд Бас Юкрейн» на 136 тис грн. за змову на закупівлі ДСНС спецавтомобілів у 2015 році. Згодом вони відбилися від штрафу в першій інстанції та апеляції, але Верховний суд частково задовольнив касаційну скаргу АМКУ, повернувши справу на повторний розгляд.

Читати також:Міноборони оголосило 100 мільйонний тендер на вантажівки, пропозиції «Богдана» і клона КрАЗа відхилено