В Індії назвали російський «Спрут» старими технологіями

В Індії назвали російський Спрут старими технологіями

Індійська армія розглядає варіанти легких танків для заміни російських Т-72 і Т-90, які не придатні для дій у високогірних районах поблизу індійсько-китайського кордону.

Нагадаємо, що 15 червня 2020 року виникла перша за 45 років збройна конфронтація на індійсько-китайському кордоні, в ході якої загинуло понад 20 солдатів і офіцерів.

Легкі танки необхідні для протидії можливим атакам понад 20 000 китайських військових, що розміщені у високогірному районі Ладакх поблизу неофіційного кордону, що зветься лінією фактичного контролю між Індією та Китаєм, разом із танками, артилерією, засобами ППО та підрозділами дорожнього будівництва, повідомляє індійське видання Business Standard.

У відповідь на розміщення сил НВАК, у липні Індя здійснила перекидання військ у район Даулат-Бег-Ольді та Дапсанг у Ладакху, включно із танковими полками Т-90.

Водночас в Індії визнають непридатність російських танків до високогірних умов, де Китай зробив ставку на легкі маневрені 33-тонні танки «Тип 15» (також відомий як ZTQ-15). Через те, що російські Т-90 і Т-72 заважкі для гір, а кути вертикального наведення гармати не дають вражати цілі на вершинах пагорбів та у долинах, Індія терміново шукає їм заміну.

При цьому, з метою усунення коштовного і трудомісткого імпорту техніки, Організація оборонних досліджень і розробок (DRDO) розробила плани побудови вітчизняного легкого танка для використання у горах та джунглях. Поява двох варіантів якого очікуються протягом 18 місяців.

Перший передбачає створення 34-35 тонної машини шляхом установки 105-мм башти John Cockerill на корпус САУ K-9 Vajra з двигуном MTU потужністю 1000 к.с., оптимізованим для великих висот (шасі збирається по південнокорейській ліцензії).

Другий варіант вагою в 38 тонн, полягає у встановленні на той же корпус К-9, башти основного танка T-90С Bhishma, що перебуває на озброєння індійської армії.

Причому, у DRDO впевнені, що будь-який з цих варіантів кращий за пропоновану РФ новітню самохідку «Спрут-СДМ1». «Спрут» – це винищувач танків зі старою технологією, жодна з країн його не купила, – пише Business Standard. Сама російська армія придбала лише 24 одиниці, плюс вони не перебувають у серійному виробництві, що ускладнює їх швидку поставку».

Читати також:«Армата» здрастуй і прощавай – Rheinmetall випробовує нову 130-мм гармату – вбивцю російських танків