«Нептун» офіційно прийнято на озброєння української армії

РК-360МЦ Нептун

Береговий ракетний комплекс 360МЦ «Нептун», наказом Міністерства оборони України, прийнято на озброєння Збройних Сил України за результатами державних випробувань.

Відповідний наказ сьогодні, 23 серпня, підписав міністр оборони України Андрій Таран.

Зазначеним документом визначено основні тактико-технічні характеристики берегового ракетного комплексу 360МЦ, технічні умови та загальні вимоги до комплексу.

РК-360МЦ – комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою Р-360, що призначений для ураження бойових кораблів, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, та берегових радіоконтрастних цілей у простих і складних метеорологічних умовах, у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

Читати також:Як працює «Нептун»: Кадри з кабіни та алгоритми комплексу

Нагадаємо, що протикорабельний ракетний комплекс берегового базування та береговий мобільний заобрійний комплекс виявлення надводних цілей були офіційно допущені до експлуатації у Збройних Силах України в 2018 році.

Перші комплекси крилатих протикорабельних ракет наземного базування «Нептун» отримає морська піхота ВМСУ, для цього в її складі буде створений ракетний полк.

Наступним після берегового комплексу, ЗСУ мають отримати повітряний варіант ПКР – в якості повітряного носія для української крилатої ракети «Нептун» обрано бомбардувальник Су-24М.