10 найкращих фільмів про війну за версією Rotten Tomatoes

10 найкращих фільмів про війну за рейтингом Rotten Tomatoes

Війна – це невід'ємна частина історії людства протягом століть. Жах та біль, які вона приносить, часто залишаються з тими, хто вижив, на все життя. Кровопролиття, смуток, відчай – це теми, якими захоплювалися кінематографісти відтоді, як кіно стало частиною нашого життя.

Тому не дивно, що продюсери, сценаристи та режисери намагалися досліджувати війну за допомогою кіномистецтва. Фільми про війну часто стають шедеврами, які надзвичайно хвилюють глядачів. Пропонуємо до Вашої уваги список, зі створених протягом кількох поколінь, 10 найкращих фільмів цього жанру визначених за рейтингом сайту Rotten Tomatoes.

10 / 10

Взвод | Platoon (88%)

Взвод | Platoon

Війна у В'єтнамі одна з найбільш досліджених частин людської історії в кіно. Коли у 1986 році відбулась прем'єра «Взводу», він взяв світ штурмом, вигравши відразу чотири премії «Оскар», включно з преміями у номінаціях «Найкраща стрічка» та «Найкращий режисер», стрічка і наразі перебуває у списку найкращих за рейтингом IMDb.

Чарлі Шин у головній ролі молодого солдата американської армії, протягом фільму на власному досвіді досліджує моральну неоднозначність, що часто виникає під час ведення війни, та вплив, який вона має на тих, хто перебуває на передовій.

9 / 10

1917 (89%)

1917

Найновіший фільм, який буде показаний у цьому списку, – це епос Сема Мендеса «1917», який перевершив багато інших фільмів жанру в рейтингу найкращих по версії IMDb, і отримав три нагороди «Оскар». Події «1917» відбуваються під час Першої світової війни, розповідь про місію двох молодих солдатів міцно прикутує увагу аудиторії протягом двох годин.

Жахи війни досліджуються одним планом – фільм знятий так, щоб створити враження безперервного кадру. «1917» швидко зарекомендував себе як один з найкращих у жанрі.

8 / 10

Мисливець на оленів | The Deer Hunter(93%)

Мисливець на оленів | The Deer Hunter

Ще один погляд на війну у В'єтнамі. У «Мисливці на оленів» знялись такі зірки як Роберт Де Ніро, Крістофер Уолкен та Меріл Стріп. Ще в 1978 році фільм отримав п'ять премій «Оскар» і загальне схвалення за зображення впливу війни на людську психіку.

«Мисливець на оленів» показав руйнівні наслідки війни на прикладі кількох мешканців маленького містечка у Пенсильванії, зобразивши руйнівний ефект який вона чиніть на тих, хто повертається і на тих, хто взагалі просто не може повернутися додому.

7 / 10

Врятувати рядового Раяна | Saving Private Ryan (93%)

Врятувати рядового Раяна  | Saving Private Ryan

«Врятувати рядового Раяна» 1998 року, мабуть, найвідоміший воєнний фільм. Цей епос з Томом Хенксом, в ролі капітана Міллера, був удостоєний п'яти «Оскарів», в тому числі за кращу режисуру Стівена Спілберга і за кращу операторську роботу Януша Камінські.

Ще один вражаючий погляд на те, як війна впливає на життя кожної окремої людини, фільм слідкує за командою, що виконує місію, яка має не меті врятувати останнього вцілілого сина жінки, що вже втратила чотирьох дітей через жорстокість та невблаганність війни.

6 / 10

Дюнкерк | Dunkirk (93%)

Дюнкерк | Dunkirk

Прем'єра «Дюнкерка» Крістофера Нолана відбулась у 2017 році, стрічка взяла додому три премії «Оскар»: за найкращий монтаж, найкращі звукові ефекти та найкращий монтаж звуку.

«Дюнкерк» менше зосереджується на психології окремої людини на війні, а більше на демонстрації різних сторін. Союзні сили трьох різних країн виступили проти німецької армії в епічній атаці на Дюнкерк, і Нолан зробив вишукану роботу з поєднання такої складної ідеї.

5 / 10

Володар бурі | The Hurt Locker (97%)

Володар бурі | The Hurt Locker

У 2008 році «Володар бурі» відійшов від минулого і взявся за війну в Іраку, що принесло шість премій «Оскар», в тому числі за найкращий фільм, сценарій та режисуру. На чолі цього шедевра зірки кінематографічного всесвіту Marvel – Джеремі Реннер та Ентоні Маккі.

Режисер Кетрін Бігелоу (Kathryn Bigelow) пропонує новий погляд на воєнний жанр, зробивши головним героєм радикального сержанта, який займається розмінуванням вибухових пристроїв.

4 / 10

Список Шиндлера | Schindler's List (97%)

Список Шиндлера | Schindler's List

Сам по собі Голокост є однією з найжахливіших частин людської історії, і будь-яке його зображення, безумовно, знайде відгук серед глядачів. «Список Шиндлера» Стівена Спілберга піднімає це на абсолютно новий рівень.

Ліам Нісон виходить на сцену як німецький бізнесмен, який рятує сотні єврейських людей, в приголомшливому, але руйнівному зображенні ненависті та маленьких променів надії.

3 / 10

Хіросіма, любов моя | Hiroshima Mon Amour (97%)

Хіросіма, любов моя | Hiroshima Mon Amour

«Хіросіма, любов моя» з'явилась у 1959 році, щоб кинути виклик глядачам та їх уявленням про війну та її наслідки, які впливають на життя та справи звичайних пересічних людей.

Слідуючи історії кохання французької актриси і японського архітектора, «Хіросіма Мон Амур» розглядає вплив Другої світової війни і бомбардування Хіросіми не тільки на історію людства, а й на тих, про кого забули.

2 / 10

Ран | Ran (97%)

Ран | Ran

Японський фільм 1985 року «Ран» переносить нас аж до середньовічних часів. Натхненний «Королем Ліром» Вільяма Шекспіра, «Ран» слідкує за воєначальником, який прагнучі відставки, хоче передати свій трон.

Цей фільм, досі не схожий ні на який інший, кидає виклик нашим упередженим уявленням про любов, відданість і владу, оскільки троє синів повстають проти свого батька в нескінченному прагненні до панування.

1 / 10

Апокаліпсис сьогодні | Apocalypse Now (98%)

Апокаліпсис сьогодні | Apocalypse Now

Очолює цей список класика – це «Апокаліпсис сьогодні» 1979 року, який отримав дві премії «Оскар», зірковий склад стрічки включає Марлона Брандо, Мартіна Шина та Роберта Дюваль.

«Апокаліпсис сьогодні» швидко став епічним прикладом жанру, оскільки з чистою ясністю зображував порожнечу і безглуздість війни у В'єтнамі так, як це міг зробити лише Френсіс Форд Коппола.


Читати також: Що варто подивитись на воєнну тематику



Використані джерела:
screenrant.com