Ручна димова граната РДГ-2

Ручна димова граната РДГ-2

Ручна димова граната РДГ-2 – радянська граната, призначена для створення невеликих та короткострокових аерозольних завіс з метою маскування вогневих точок, невеликих підрозділів, а також для імітації пожежі в бойовій техніці (чорний дим). Також може застосовуватися для позначення місць посадки гелікоптерів і вказівки для них напрямку і сили вітру.

Граната РДГ-2 була створена у 1970 роках, у Науково-дослідному інститутів прикладної хімії (НДІПХ, м. Сергієв Посад Московської області), була прийнята на озброєння Радянської армії та армій Варшавського договору. Крім Радянського Союзу граната РДГ-2 вироблялася у Болгарії, де випускався модернізований варіант РДГ-3 із жовтим димом для маркування техніки.

Булова і ТТХ гранати РДГ-2

Граната являє собою картонний циліндричний корпус жовто-коричневого кольору, заповнений димовою та запалювальною сумішами. Вага гранати 500-600 г. Час розгоряння до 15 секунд, час інтенсивного димовиділення 60-75 секунд. При середніх метеоумовах одна граната РДГ-2Б створює непроглядну хмару білого диму довжиною 20-25 метрів (РДГ-2Х – 25-35 метрів), а РДГ-2Ч – хмару чорного диму довжиною до 10-15 метрів.

Ручна димова граната РДГ-2

Граната випускається в чотирьох варіантах — РДГ-2Б, РДГ-2Ч, РДГ-2Х і РДГ-2П.

  • РДГ-2Б – дим білого кольору, в якості димоутворювального засобу використовується антраценова суміш.
  • РДГ-2Ч – дим чорного кольору (антраценова суміш).
  • РДГ-2Х – дим білого кольору, димоутворювальний засіб – металхлоридна суміш.
  • РДГ-2П – дим білого кольору (металхлоридна суміш). Від РДГ-2Х відрізняється часом розгоряння (3-5 секунд) і тривалістю димоутворення (60-120 секунд).

Ручна димова граната РДГ-2
Будова ручної димової гранати білого диму РДГ-2Б
1 - Петля (стрічка бавовняна), 2 - мастика герметизуюча, 3 - картонне коло, 4 - терка, 5 - паперове коло, 6 - діафрагма (картон), 7 - димова суміш, 8 - запал-сірник, 9 -картонний корпус.

Ручна димова граната РДГ-2
Будова ручної димової гранати чорного диму РДГ-2Ч
1 - Петля (стрічка бавовняна), 2 - мастика герметизуюча, 3 - картонне коло, 4 - терка, 5 - паперове коло, 6 - діафрагма (картон), 7 - звездка запалювальна, 8 - запал-сірник, 9 -картонний корпус, 10 - брикет димовий.

Застосування РДГ-2

РДГ-2Б і РДГ-2Ч запалюються від вбудованого запал-сірника. Для застосування гранати потрібно зняти бічні кришки за допомогою тасьм і чиркнути теркою по голівці запала, щоб він загорівся. Можна також підпалити запал звичайними сірниками або запальничкою. Після цього гранату можна кидати. Категорично не рекомендується тримати гранату в руці або підходити ближче ніж 0,5 м під час горіння, так як це може призвести до опіків.

РДГ-2Х і РДГ-2П замість запал-сірника мають тертковий запальник. Для приведення гранати у дію досить після зняття бічних кришок різко смикнути за тасьму запальника. Зазвичай це робиться разом з кидком гранати: тасьму запального пристосування надягають на кисть або пальці і, затримавши її в руці, кидають гранату.

Гранати РДГ-2 збергінаються у ящиках по 60 штук. Вага ящика 34 кг.

Ручна димова граната РДГ-2