Ручна осколкова граната РГ-42


Ручна осколкова граната РГ-42

Ручна осколкова граната РГ-42 («ручна граната зразка 1942 року», індекс ГРАУ – 57-Г-703М) – радянська наступальна ручна осколкова граната дистанційної дії, призначена для ураження живої сили і техніки противника на близьких відстанях.

Граната РГ-42 була розроблена у 1942 р. С.Г. Коршуновим в ГСКБ-30 (при заводі №58 імені К. Е. Ворошилова) як проста у виробництві, невелика за габаритами та зручна у використанні. Була взята на озброєння Червоною армією в роки Другої світової війни на заміну складної у виробництві гранати РГД-33. Спочатку граната була розроблена під універсальний дистанційний запал УЗРГ системи Е.М. Вицені якій у 1960-х роках був замінений на модернізований запал УЗРГМ, що використовується й у гранатах Ф-1 та РГД-5.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) ручної гранати РГ-42
Маса спорядженої гранати, г420
Маса розривного заряду (тротил), г110-120
Середня відстань метання гранати, м30-40
Час горіння сповільнювача запалу, с3,2-4,2
Радіус зони ефективного ураження, м5
Радіус розлітання осколків гранати, які мають вбивчу силу, мприблизно 25

Ручна осколкова граната РГ-42 складається з таких основних частин: корпус з трубкою для запалу, металева стрічка (у три ряди), розривний заряд і запал.

Ручна осколкова граната РГ-42
Будова ручної осколкової гранати РГ-42 із запалом УЗРГ:
1 - кільце запобіжної чеки; 2 - приварні пелюстки різьбленої втулки; 3 - шов звальцовки; 4 - центральна трубка з фланцем; 5 капсуль-детонатор; 6 - розривний заряд; 7 - корпус гранати (жесть); 8 - дно; 9 - маркування; 10 - запал УЗРГ; 11 - трубка ударного пристрою запала; 12 - запобіжна чека; 13 - різьблене з'єднання, 14 - спусковий важіль, 15 - металева стрічка в три ряди.

Корпус гранати служить для розміщення розривного заряду, металевої стрічки, трубки для запалу, а також для утворення осколків під час вибуху гранати. Корпус циліндричний, має дно і кришку. До кришки приєднується трубка з фланцем для приєднання запалу до гранати і для герметизації розривного заряду в корпусі. При зберіганні і перенесені гранати трубка закривається пластмасовою пробкою або металевим ковпачком.

Ручна осколкова граната РГ-42

Металева стрічка служить для утворення осколків під час вибуху гранати, вона скручена в 3-4 шари всередині корпусу. Для збільшення кількості осколків поверхня стрічки насічена на квадратики.

Розривний заряд заповнює корпус і служить для розриву гранати на осколки.

Ручна осколкова граната РГ-42

Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2) призначається для підриву розривного заряду гранати. Будова запалу, робота частин і механізмів детально описана на сторінці РГД-5.

Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2)

Корпус бойової гранати РГ-42 фарбувалась у зелений колір (від хакі до темно-зеленого). Навчально-імітаційні гранати фарбувались у чорний колір.

Ручні гранати РГ-42 упаковуються в дерев'яні ящики по 20 штук. Запали УЗРГМ (УЗРГМ-2) зберігаються в цьому ж ящику окремо у двох металевих герметично запаяних банках (по 10 штук у банці). Вага ящика 16 кг.

ящик для гранат РГ-42



Використані джерела:
Настанова зі стрілецької справи. Ручні гранати