40 мільйонів доларів за літак – ціна модернізації МіГ-29

40 млрд доларів за літак – ціна модернізації МіГ-29

Модернізація парії з 11 винищувачів МіГ-29 Повітряних Сил ЗС України за участі ізраїльської компанії Elbit Systems може коштувати Україні близько 40 мільйонів доларів за один літак.

Про це повідомляє Defense Express.

Як стверджує видання, у Міністерстві оборони України підтвердили інформацію про отримання ізраїльською компанією Elbit Systems усіх дозвільних документів від своєї країни для реалізації проєкту з модернізації українських винищувачів МіГ-29.

Необхідність такого дозволу для компанії Elbit Systems була викликана потребою врахувати ті вимоги, які попередньо висунула українська сторона щодо технологічної складової співпраці з закордонним партнером задля модернізації винищувачів.

Проєкт з Elbit Systems розглядається як такий, що має надати МіГ-29 можливості, що суттєво перевершують показники вітчизняної модернізації літаків у версії МіГ-29МУ2.

Зазначається, що за попередніми домовленостямі на переговорах з Elbit Systems, які відбулись у 2019 році, йшлося про модернізацію парії з 11 винищувачів МіГ-29 ВПС ЗСУ. При цьому, за попередніми оцінками, вартість модернізації кожного літака становитиме близько $40 млн.

Нагадаємо, що компанія Elbit Systems Ltd займає 35 позицію у рейтингу компаній оборонної промисловості світу (ТОП-100 ) 2019 року по версії вебсайту Defense News.

Зауважимо, що нещодавно були оприлюднені плани переоснащення авіації Повітряних Сил ЗС України, які були сформульовані у «Візії Повітряних Сил 2035, що схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил ЗС України від 15 травня 2020 року». Орієнтовна вартість переоснащення лише тактичної авіації становить близько 200 млрд грн.

Візія-2035 передбачає уніфікацію бойової авіації шляхом створення багатофункціональних військових частин тактичної авіації, озброєних єдиним типом багатоцільового винищувача покоління 4++ закордонного виробництва (типу Saab JAS-39E/F Gripen, F-16 Block 70/72 чи ін.)

фото © Denys Tomenchyk