Канада обиратиме нові літаки серед F-35, F/A-18E/F і Gripen E

літаки

Канадський Уряд оголосив, що у тендері на постачання ВПС 88 нових винищувачів візьмуть участь Lockheed Martin з F-35, Boeing з F/A-18E/F Super Hornet, а також Saab з Gripen E.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на DefenseNews.

Завершити конкурс планується у 2022 році, а постачання перших літаків має відбутися у 2025 році. Вартість закупівлі оцінюється в 14 млрд доларів США.

Згідно з заявою міністра оборони Канади Харджіта Саджан, уряд взяв на себе зобов'язання придбати 88 літаків для забезпечення можливості одночасно виконувати зобов'язання щодо захисту території Північної Америки в складі Об'єднаної системи аерокосмічної оборони США і Канади NORAD (North American Aerospace Defense Command), а також в рамках НАТО.

Компанії-конкуренти повинні представити пропозиції, які надають економічні вигоди канадським оборонним підрядникам та іншим промисловим підприємствам. Питома вага критерію обсягу компенсаційних та інших стимулювальних програм становить 20%. Пропозиції також будуть оцінюватися за критеріями «тактико-технічні характеристики» і «вартістю кожного літака», питома вага яких складе, відповідно 60% і 20%.

У рамках цього проєкту Saab співпрацюватиме з канадськими оборонними компаніями IMP Aerospace & Defense, CAE і Peraton Canada. Lockheed Martin у своєму пресрелізі заявила, що програма виробництва F-35 буде підтримувати близько 150 тис. робочих місць в Канаді протягом терміну їх експлуатації. Бувши країною-партнером програми F-35, Канада надала фінансування для розробки Joint Strike Fighter і бере участь у виробництві літака. Boeing заявила, що ВПС Канади вже експлуатують літаки F/A-18 і покупка останньої версії Super Hornet дозволить використовувати наявну інфраструктуру і скоротити витрати на утримання.

Компанія Airbus в серпні 2019 року відмовилася від участі в конкурсі через вимоги інтеграції літаків з системою NORAD. Французька Dassault послалася на цю ж вимогу, відмовившись від участі в тендері ще в кінці 2018 року.

Нагадаємо, що Україна також розпочинає пошук єдиного багатоцільового винищувача, який за планом, протягом 2021-2035 років, має замінити у Повітряних Силах ЗС України літаки МіГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР, і шведський Saab JAS-39E/F Gripen попередньо розглядається як один з ймовірних претендентів.