Повітряні Сили придбали гальмівні парашути для МіГ-29, а для Су-27 ймовірно доведеться закупити російські

Автор: Олексій Махно
Повітряні Сили придбали гальмівні парашути для МіГ-29

Командування Повітряних Сил уклало договір з НВП «Авіаційні системи України» на поставку 20 парашутних гальмівних посадкових систем ПТК-29 для МіГ-29 за 4,4 млн грн. Обирати довелось між українськими, польськими, казахськими та російськими парашутами. Але для Су-27 такого вибору вже не має через відхилення вітчизняного виробника.

Варто зазначити, що після скандалу із закупівлею у липні та взаємних звинуваченнях щодо начебто неправомірності відхилення пропозицій та незадовільній якості парашутів, у серпні Командуванням Повітряних Сил ЗСУ (військова частина А0215) було оголошено повторний тендер на закупівлю гальмівних систем для українських винищувачів МіГ-29 та Су-27.

У торгах взяли участь ТОВ «Діджет», ПП «НЕТ Трейдінг», ТОВ «Компанія інженерної взаємодії в авіації», ДК «Укрспецекспорт» та ТОВ «Наукове-виробниче підприємство «Авіаційні системи України», яка власно й перемогла у тендері вартістю 17 млн грн, що був поділений на два лоти.

Лот №1 – 10 парашутних гальмівних посадкових систем ПТК-10 для Су-27 з очікуваною вартістю у 7 644 500 грн, а лот №2 – 20 систем ПТК-29 для МіГ-29 за 9 435 000 грн.

Відповідно до результатів торгів, 24 вересня з переможцем було укладено договір №187/20 на поставку до 20 листопада 2020 року 20 парашутних гальмівних посадкових систем ПТК-29СК-М1 власного виробництва для винищувачів МіГ-29 за 4,4 млн гривень.

Повітряні Сили придбали гальмівні парашути для МіГ-29

Інші учасники запропонували закордонні системи. Зокрема ДК «Укрспецекспорт» пропонувала системи SH-29 польської компанії Air Pol Sp. z. o. o. за 7,7 млн, ТОВ «Діджет», виробництва казахської TOO «ARMYTEX» за 9,4 млн грн, а ТОВ «Компанія інженерної взаємодії в авіації» і ПП «НЕТ Трейдінг» російські парашути за 9,18 та 9,43 млн грн відповідно.

Щодо Лоту №1 та систем ПТК-10СК для винищувачів Су-27, то Командування Повітряних Сил ЗСУ вирішило відхилити вже визнану переможною пропозицію ТОВ «НВП «АСУ у 5,5 млн, після листа компанії щодо неможливості виконати постачання товару до 20 листопада.

Свою позицію у НВП «АСУ» обгрунтували тим, що системи ПТК-10CK-M1, виробництва компанії, проходять ресурсні випробування в одній з військових частин (вже виконано 60% від гарантійної кількості застосувань), і виконання замовлення компанія може розпочати лише після завершення випробувань. Реальним строком у компанії вважають грудень 2020 року.

Повітряні Сили придбали гальмівні парашути

Наразі замовником розглядється наступна цінова пропозиція у 7,285 млн від ПП «НЕТ Трейдінг», яке пропонує гальмівні парашутні системи виробництва АТ «Солнечногорский электромеханический завод», м. Солнечногорськ Московської області, РФ.

Повітряні Сили придбали гальмівні парашути

Парашути того ж російського виробника пропонувало ТОВ «Компанія інженерної взаємодії в авіації» за 7,29 млн грн, а останній – четвертий учасник, що брав участь у торгах за першим лотом – ТОВ «Діджет», пропонувало парашути виробництва TOO «ARMYTEX» (м. Астана, Казахстан) за 7,644 млн грн.

фото МиГ-29 МУ1 б/н 11 «синій» © Jenyk / 2014