Повітряні Сили про «золоті парашути» які рвуться

Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться

Командування Повітряних Сил ЗС України прокоментувало інформацію, яка з’явилася на інтернет-ресурсах про нібито некоректну закупівлю гальмівних парашутів для винищувачів МіГ-29 та Су-27 та показала порвані парашути компанії, яка скаржиться.

Нагадаємо, що сайт Defense Express у публікації «Золоті парашути: ВПС України купують парашутні системи удвічі дорожче, ніж їм пропонують» виклав позицію компанії ТОВ «НВП «Авіаційні системи України», яка вважає відхилення своєї пропозиції на торгах неправомірним.

Далі пряма мова від Командування Повітряних Сил ЗС України.

Ukrainian Military Pages

Отже, 01 липня 2020, військовою частиною А0215 (Командування Повітряних Сил) було оприлюднено оголошення про початок проведення тендеру «Частини повітряних і космічних літальних апаратів та вертольотів (34730000-3) (Система парашутна гальмівна посадкова для літальних апаратів)» https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-07-01-008818-a на веб-орталі системи «Публічних закупівель Prozorro».

Під час проведення тендеру замовником (військова частина А0215) було викладено усі необхідні документи та вимоги до учасників у тому числі «ОГОЛОШЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ВІДБОРУ УЧАСНИКІВ» (додаток 1, натисніть на зображення для його збільшення).

У торгах прийняло участь три підприємства ПП «УКРАВІАГОРИЗОНТ», ТОВ «КОМПАНІЯ ІНЖЕНЕРНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В АВІАЦІЇ» та ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «АВІАЦІЙНІ СИСТЕМИ УКРАЇНИ».

Зазначеного учасника ЗАМОВНИК запросив на переговори, про що свідчить запис у системі Prozorro “1801 Протокол запрошення на переговори.doc” (додаток 2) від 16 липня 2020 року о 15:59. Протокол додатково було надіслано учаснику на електрону адресу.

Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться

Але тут розпочинається найцікавіше, як стверджує переможець ТОВ «НВП «Авіаційні системи України» (ТОВ «НВП «АСУ») «16.07.2020 р. з офіційної адреси підприємства у відповідь на отриманий протокол було направлене повідомлення про готовність підприємства до переговорів з проханням визначити конкретний час та місце проведення переговорів.»

І ось саме для таких випадків з метою уникнення будь-яких маніпуляцій з боку учасників, ЗАМОВНИКОМ було викладено, повторимося, «усі необхідні документи та вимоги до учасників у тому числі «ОГОЛОШЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ВІДБОРУ УЧАСНИКІВ» (додаток 1)», де у пункті 16.9. чітко прописано (Додаток 3):

  1. замовник оприлюднює рішення про запрошення учасника на переговори та визначення дати їх проведення.
  2. Довідково. Зазначене рішення учасник завантажує самостійно з веб-порталу ProZorro (розділ «Протокол розгляду», вкладка «Рішення»).
  3. Звертається увага! Учасник самостійно контролює визначену замовником дату.
  4. (до 12:00, через посадову особу замовника, уповноважену здійснювати зв'язок з учасниками щодо питань, пов'язаних з предметом закупівлі.

До речі усі контактні телефони також вказані у зазначеному документі разом із адресою місця розташування замовника у пункті 11 (Додаток 4).

Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться

Отже, можна підвести лінію, що ТОВ «НВП «Авіаційні системи України» вирішило здійснити для себе черговий піар, як виробника гальмівних парашутів які наразі тільки проходять державні випробування на літаках Міг-29, Су-27 та Су-24. І ось результат після першого випробувального польоту (Додаток 5,6,7) «якісного гальмівного парашута за двічі нижчу ціну» так звані «Золоті парашути» для Повітряних Сил Збройних Сил України».

І ще одне, слід зазначити, що ТОВ «НВП «Авіаційні системи України» таки не оскаржив рішення ЗАМОВНИКА щодо відхилення його пропозицій у терміни та порядку як визначено у законодавстві, через Антимонопольний комітет або систему «Публічних закупівель Prozorro», а одразу почав діяти через засоби ЗМІ та листи-скарги на адресу Міністерства оборони України.

Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться Повітряні Сили про золоті парашути які рвуться

фото МиГ-29 МУ1 б/н 11 «синій» © Jenyk / 2014