У Міноборони пояснили чому повернулися сухпайки з консервами

У Міноборони пояснили чому знов з'явилися сухпайки з консервами

У соцмережах з'явилися повідомлення про повернення армії до сухпайків старого зразку та відповідні фото з консервними банками. Чому так харчують військових пояснив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення ГУ РСМЗ ЗС України.

На сьогодні є три варіанти організації харчування військовослужбовців. Перший – це «гаряче», яке наразі пріоритетне. Другий – забезпечення повноцінним харчуванням із використанням т. зв. 15-ї норми добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах: для польових та для повсякденних умов. І третій – 10-та норма, яка використовується в основному у військових частинах для окремих завдань

У Міноборони пояснили чому знов з'явилися сухпайки з консервами

Полковник Олександр Хмиз розповів, що сухий пайок за 10-ю нормою є дещо застарілим, адже розроблявся ще у 2001 році (на відміну від 15-ої норми, розробленої у 2016 році). Тож йде робота над його покращенням, з урахуванням досвіду використання. Наразі перероблено технічну документацію для проведення закупівлі таких пайків. Вона включатиме 24 раціони і забезпечуватиме повноцінне харчування військовослужбовців на один прийом їжі.


У Міноборони пояснили чому знов з'явилися сухпайки з консервами

— Зважаючи на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору у «реторт пакети». Вони дозволяють зберігати страву довше, в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію у новій «реторт упаковці», – повідомив Олександр Хмиз.

Водночас в Міноборони відзначають, що закупівля 10-ї норми сухого пайка не є пріоритетною в наступному році. На сьогодні вони закуповуються до виконання договорів у 2020-му році.

За словами полковника, сьогодні є можливість замовити як 15-ту, так і 10-ту норму. Рішення приймають командири військових частин, у залежності від завдань, які постають перед підрозділами. Офіцер зазначив, ці два пайки взаємодоповнюють харчування в різних умовах.

При цьому, сухий пайок за нормою №15 здатен забезпечити повноцінне харчування бійців там, де неможливо приготувати гарячу їжу, впродовж необмеженого терміну. Натомість, сухий пайок за 10-ю нормою, без шкоди для здоров'я, можна їсти не більше трьох діб.


У Міноборони пояснили чому знов з'явилися сухпайки з консервами
У Міноборони пояснили чому знов з'явилися сухпайки з консервами

Нагадаємо, що у березні в Міноборони повідомляли про плани щодо покращення та урізноманітнення асортименту страв «сухпайків». Мали з'явитися нові готові до вживання перші та другі страв, а також розширитися асортимент джемів