Слуги народу пропонують підвищити допомогу по безробіттю для учасників бойових дій

Слуги народу пропонують підвищити допомогу по безробіттю для учасників бойових дій

Депутати від партії «Слуга народу» зареєстрували законопроєкт щодо підвищення допомоги по безробіттю для учасників бойових дій, що має посилити соціальні гарантії ветеранів.

Проєктом закону № 4160 від 28.09.2020 пропонується встановити мінімальний розмір допомоги по безробіттю для цих осіб у підвищеному розмірі, шляхом доповнення пункту 4 статті 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» новим абзацем такого змісту:

Допомога по безробіттю не може бути нижче двократного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом, якщо допомога по безробіттю виплачується особі, яка відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» є учасником бойових дій.

У пояснювальній записці зазначено, що видається очевидним, що для учасників АТО, ООС, які після проходження служби отримали статус безробітного і яким призначено допомогу по безробіттю, повинні бути встановлені підвищені гарантії щодо мінімального розміру допомоги. Поки що такі гарантії у чинному законодавстві відсутні.

«Адже неможливо погодитись із тим, що учасник бойових дій – захисник України, який ризикував заради неї власним життям та здоров’ям – не міг гарантовано отримувати хоча б два прожиткових мінімуми у випадку призначення допомоги по безробіттю».

Максимальний розмір допомоги по безробіттю відповідно до статті 23 закону може сягати чотирьохкратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тобто у проєкті йдеться про те, щоб учасники бойових дій мали гарантоване право на отримання щонайменше половини від цієї суми у випадку призначення допомоги по безробіттю.

Варто зазначити, що у такий редакції, зазначена норма стосуватиметься не лише учасників АТО та ООС, а й всіх учасників бойових дій, наприклад «афганців» та учасників інших конфліктів часів СРСР, миротворців, учасників розмінування тощо.

Автори запевняють, що прийняття закону не призведе до зміни показників бюджету, тому що, допомога по безробіттю виплачується не за рахунок бюджету, а за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Серед авторів законопроєкту лише депутати від партії «Слуга народу»: Анатолій Остапенко, Олег Арсенюк, Вадим Струневич, Сергій Гривко, а також Галина Третьякова – голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Нагадаємо, що Галина Третьякова у жовтні 2019 року висловилась за скасування пільг ветеранам, та запропонувала в ході реформування системи соціального захисту, залишити пільги лише тим учасникам бойових дій «хто щось утратив на війні».