США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі

ВМС США розпочинають трансформацію свого десантного флоту – кораблі стануть менше, але їх буде більше, крім того значного поширення набудуть безпілотні десантні судна.

Про це повідомляє Defense Express.

Згідно з контрактом міністерствв оборони США, який оприлюднено 4 вересня 2020 року, компанії Huntington Ingalls Inc. (Паскагула, штат Міссісіпі); Lockheed Martin Corp., (Балтимор, Меріленд); Bollinger Shipyards Lockport LLC (Локпорт, Луїзіана); Marinette Marine Corp., (Марінетті, Вісконсін); Gibbs & Cox Inc. (Арлінгтон, Вірджинія) і Austal USA LLC (Мобайл, Алабама) отримують окремі контракти з твердою фіксованою ціною на дослідження зі створення "Великого безпілотного надводного судна" (Large Unmanned Surface Vessel) з сукупною вартістю в розмірі $41 985 112.

Читати також:КМП США позбавлять танків, частини артилерії й авіації

Військово-морський флот США у 2021 фінансовому році хоче розробити і закупити три типи великих безпілотних суден (unmanned vehicles). Ці великі UV поділяються на Large Unmanned Surface Vehicles (LUSVs), Medium Unmanned Surface Vehicles (MUSVs) і Extra-Large Unmanned Undersea Vehicles (XLUUVs).

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі США у 2021 фінансовому році хочуть розробити і закупити три типи великих безпілотних суден

На 2021 фінансовий рік флот зробив запит на $579,9 мільйни для фінансування досліджень і розробок цих великих автономних кораблів і їх допоміжних технологій.

Ці роботи провадяться відповідно до концепції "Більш розподіленої архітектури флоту". У порівнянні з нинішнім бойовим складом нова структура повинна включати пропорційно меншу кількість великих надводних бойових кораблів (наприклад, крейсерів і есмінців), пропорційно більшу кількість менших надводних бойових кораблів (наприклад, фрегатів і прибережних бойових кораблів) і додавання значної кількості великих безпілотних суден. Це є необхідним для "протидії таким країнам як Китай".

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі Великі десантні кораблі – занадто дороге задоволення, тепер вважають у США

LUSV повинні діяти або за командами операторів або бути повністю автономними. При цьому не виключається знаходження декількох членів екіпажу на борту, особливо у найближчому майбутньому, коли технології будуть доводитися до необхідного рівня надійності та ефективності.

23 судна повинні мати як вбудовані можливості, так і приймати модульні корисні навантаження, а також інтегрувати існуючі датчики і пускові установки ракет.

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі Ймовірний вигляд великого безпілотного корабля для ВМС США

Разом з безпілотниими концепціями, Військово-морський флот США домагається прогресу у реалізації програми створення легких морських амфібій / десантних кораблів (LAW – Light Amphibious Warship).

Згідно зі звітом Дослідницької служби Конгресу США, нова програма передбачає закупівлю від 28 до 30 нових десантних кораблів для підтримки Корпусу морської піхоти.

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі ВМС США домагаються прогресу у реалізації програми створення легких морських амфібій / десантних кораблів (LAW – Light Amphibious Warship)

У цьому разі йдеться про реалізацію нової оперативної Концепції корпусу морської піхоти під назвою Expeditionary Advanced Base Operations (EABO – передова експедиційна операційна база). Концепція EABO була розроблена з прицілом на можливі сценарії конфлікту з Китаєм у західній частині Тихого океану.

Відповідно до цієї концепції, Корпус морської піхоти передбачає, серед іншого, наявність посилених підрозділів морської піхоти розміром як взвод. Такі сили маневрують навколо театру військових дій, переміщаючись з острова на острів, щоб здійснювати атаки протикорабельними крилатими ракетами (ASCM – anti-ship cruise missiles) і виконувати інші завдання.

Місія такий москітних амфібійних сил – діяти разом з ВМС та іншими родами ЗС США, аби протидіяти агресивним діям Китаю і позбавити його контролю над морем.

Кораблі LAW мають відігравати важливу роль у цих операціях. При цьому вони будуть висаджувати війська на берег, транспортувати вантажі. За своїми розмірами вони будуть набагато менше і набагато дешевше в придбанні та експлуатації, ніж нинішні десантні кораблі ВМС.

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі Нинішні десантні сили ВМС складаються головно з великих десантних кораблів

Нинішні десантні сили ВМС складаються з великих десантних кораблів, включаючи так звані десантні кораблі з "великої палубою" – LHA і LHD, які виглядають як авіаносці середнього розміру, і менші (але все ж досить великі) десантні кораблі, позначені LPD або LSD , яких іноді називають "малопалубнимі" десантними кораблями.

ВМС США все ще перебувають на етапі збору інформації, але вже має деякі ключові вимоги до потенційної конструкції нових перспективних малих LAW. Як очікується, такий корабель буде мати загальну довжину близько 200 футів (60 метрів) і до 8000 квадратних футів вантажного простору.

США: Нова морська піхота – нові десантні кораблі За новою концепцією, морській піхоті потрібні нові перспективні малі LAW

Кожен корабель буде мати екіпаж не більше 40 моряків і зможе вмістити не менше 75 морських піхотинців. При цьому вартість закупівлі одиниці продукції має становити "кілька мільйонів, а не тризначні мільйони", фраза, яка може бути витлумачена як що означає вартість одиниці менше $100 млн.

ВМС передбачають закупівлю таких кораблів за прискореним графіком. При цьому перші LAW потенційно будуть закуплені у 2023 фінансовому році, до 2026 року буде фінансовано придбання 28 одиниць.